OKRUGLI STOL- Karamatić : Kanal na hrvatskom jeziku ne da treba, nego mora postojati

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

  Nacionalne manjine u Europi imaju kanale na svom jeziku i nije normalno da mi u BiH nemamo kanal na hrvatskom jeziku, naglasio je Karamatić

Formiranje televizijskog programa na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV sustava BiH tema je o kojoj se već dugo priča i koja pobuđuje veliko zanimanje u javnosti. Tako je bilo i danas na okruglom stolu Hrvatskog studentskog politoloških foruma “Zašto nam (ne) treba treći kanal?” na kojem se okupio veliki broj zainteresiranih.

Predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić istaknuo je kako kanal na hrvatskom jeziku “ne da treba postojati, nego on mora postojati”.

– Nacionalne manjine u Europi imaju kanale na svom jeziku i nije normalno da mi u BiH nemamo kanal na hrvatskom jeziku. Što se tiče njegovog financiranja, to bi se trebalo riješiti donošenjem novog zakona o javnom RTV-u servisu, jer je postojeći zakon neprimjenjiv i ne može ostati u postojećem obliku – naglasio je Karamatić, javlja Fena.

Dugogodišnja novinarka Duška Jurišić, koja je kazala kako na okruglom stolu govori isključivo u svoje osobni ime, ustvrdila je kako je cijela priča o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku pomalo neozbiljna. Po njezinim riječima, problem je što se ta priča pretvorila u političko pitanje i o njemu pričaju političari, a ne struka.

Ona je naglasila kako, zapravo, hrvatske političke opcije uopće ne potenciraju to pitanje.

– Hrvatski predstavnici u vlasti pokazali su da mogu nešto poduzeti kada to zaista i hoće. To je vidljivo iz primjera blokade Federalnog parlamenta koja traje već četiri mjeseca zbog Zakona o igrama na sreću – ustvrdila je Jurišić.

Voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora BiH za šport, kulturu, medije i informiranje Ivan Vukoja smatra kako bi u okviru javnog RTV sustava svakako trebao postojati kanal koji bi bio na hrvatskom jeziku, odnosno kanal koji bi afirmativno konotirao nacionalni i kulturni identitet hrvatskog narod u BiH.

Televizijski novinar i vlasnik FACE TV-a Senad Hadžifejzović, koji je u posljednji trenutak otkazao sudjelovanje na okruglom stolu, video porukom obratio se nazočnima, istaknuvši kako on nije za, ali ni protiv kanala na hrvatskom jeziku.

– Ako je političko Sarajevo dalo političkom Mostaru sve ono što je Mostar tražio, a Čović tvrdi da je tako, ne vidim razlog zašto mu ne bi dalo i kanal na hrvatskom jeziku – izjavio je Hadžifejzović.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Josip Zelenika istaknuo je kako je prema svim službenim aktima BiH hrvatski jezik jedan od službenih jezika BiH te da stoga Hrvati imaju pravo na televizijski kanal na svom jeziku.

– Mislimo kako je ovo pitanje jako važno i moramo mu se dati pažnja koju zaslužuje, pogotovo što je ovo pitanje tabu tema i kogod ga se dotakne bude doveden na ‘stup srama’ – poručio je Zelenika.

 

Vecernji.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori