Javna tribina „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“ u Mostaru

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

U sklopu Tropletovih dana kulture 2016 (TDK2016) HKZ TROPLET organizira javnu tribinu na temu „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“, a sudionici će biti: prof. dr. Mladen Ančić, prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Ivo Lučić.

imagesTribina će biti održana u četvrtak, 27. listopada u 20 sati u Galeriji kraljice Katarine u HD H. S. Kosača u Mostaru.

Cilj tribine je suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima dvadesetog stoljeća (nacizam, fašizam, komunizam) i podizanje svjesnosti o njihovom zločinačkom karakteru, jer svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti i vodi trajnoj izgradnji razumijevanja i mira.

-Sam naziv tribine daje okvir o kome se želi razgovarati i tragati za odgovorima na pitanja koja tako oštro i duboko dijele i suprotstavljaju pojedince i društvene skupine na našem prostoru.

„Totalitarizmi“, množina(!), jer želimo na isti način tretirati sva tri totalitarna zločinačka režima dvadesetoga stoljeća, nacizam, fašizam i komunizam. HKZ Troplet jasno i nedvosmisleno osuđuje zločine sva tri totalitarizma i njihove ideologije, njihovu idolatriju klase, nacije i rase. Za vladavine totalitarnih režima brojni ljudi su bili sustavno proganjani, zatvarani, ponižavani, mučeni i ubijani samo zato što su pripadali određenoj vjeri, naciji, ideologiji, stranci ili nekom drugom opredjeljenju. HKZ Troplet osuđuje svaki zločin, počinjen od bilo koga, pod bilo kojom zastavom i u ime bilo kojeg cilja i ideologije, te iskreno žalimo i iskazujemo solidarnost sa svakom nevinom žrtvom, bez ikakve razlike.

„Percepcija“ različitih totalitarnih režima je nevjerojatno različita, pa čak i suprotstavljena kod različitih pojedinaca i društvenih skupina. Pojedinci (društvene skupine) neke režime simpatiziraju te njihove zločine relativiziraju pa čak i opravdavaju a druge beskompromisno i nemilosrdno osuđuju, iako su im (zlo)djela slična. Često smo u našem društvu svjedoci glorificiranja komunističkog režima čiji zločini se pravdaju greškama u provođenju „plemenite“ ideje komunizma, a mora se reći da ima i pojava veličanja nacizma i/ili fašizma. Fašistički i nacistički zločini su detaljno istraženi a počinitelji uglavnom kažnjeni. Te procese su komunisti koristili i za progon i obračun s političkim neistomišljenicima i svim „narodnim neprijateljima“, pa su često stradali i nevini. Može se ipak reći da postoji društvena osuda fašističkih i nacističkih režima (osim marginalnih skupina i pojedinaca). S druge strane, zločini počinjeni u ime komunističkog režima nikad nisu istraženi i niti jasno osuđeni.

„Nasljeđe“ totalitarnog komunističkog režima mnogi analitičari navode kao razlog zbog kojeg još uvijek nemamo izgrađeno istinski demokratsko društvo. Još uvijek vlada strah zbog javno izgovorene riječi i mišljenja, nije zaživjela istinska građanska sloboda nego vlada podaništvo, slijepa pokornost i slični totalitaristički obrasci ponašanja, imamo birokratizaciju umjesto uređenog državnog sustava, izgradnju oligarhije umjesto demokracije, široko rasprostranjena korupcija umjesto vladavine prava, sprječavanje razvoja civilnog društva, sprječavanje istraživanja zločina komunizma i odavanja pijeteta nevinim žrtvama i slično. Poseban fenomen na ovim prostorima su tzv. „antife“, samoproglašeni antifašisti koji su sebi dali za pravo odlučivati i proglašavati ljude nacistima, fašistima, ustašama, … Ovdje komunizam žilavo preživljava pod plaštem antifašizma, iako bi se moralo jasno razgraničiti antifašističku borbu od zločina počinjenih u ime klase i ideologije komunizma, a komunistički režim nedvojbeno osuditi.

Ova problematika otvara mnoštvo pitanja od kojih je ovdje spomenut samo neznatan dio, te traži odgovore i rješenja. Za odgovaranje na sva pitanja bi bilo potrebno više znanstvenih konferencija i simpozija, a ovog puta ćemo tragati za dijelom odgovora i rješenja, za to imamo najbolje, gore spomenute predavače te smo uvjereni da će uvaženi profesori ponudit stručnu analizu i dio odgovora na ovu problematiku.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na javnoj tribini, da zajednički tragamo za rješenjima, te pozovemo političke subjekte da u skladu s prihvaćenim europskim rezolucijama procjene povijest komunizma, jasno se distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnog komunističkog režima i osude ga bez ikakvih nejasnoća, te nevinim žrtvama osiguraju pravo na grob i ljudsko dostojanstvo – priopćeno je iz HKZ Troplet.

 

M.J./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)