SUTRA Predstavljanje knjige ‘Max’ Petra Merčepa o stradanjima Hrvata

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

 

Predstavljanje knjige „Max“ Petra Merčepa bit će u srijedu, 26. listopada u 19 sati, u galeriji dominikanskog samostana u Splitu (crkva sv. Dominika na splitskom pazaru).

Nakon knjige “Prpušalije” sa 101 anegdotom i šaljivom pričom iz šestanovačkog kraja, publicist Petar Merčep objavio je drugu knjigu – roman “Max” u nakladi udruge Stražari Gospodinova groba župe Radobilja – Katuni u općini Šestanovac.

max2

“Slijedom priča mog pokojnog oca koji je preživio križni put, potrudio sam se pronaći još neke ljude koji su preživjeli iste torture kao i moj otac, saslušati ih i usporediti njihove priče s očevim. Fragmente tih priča sam uobličio u jednu književnu formu koju bismo mogli nazvati romansiranom biografijom. Na nešto više od tristo stranica opisani su stvarni likovi i stvarni događaji. Glavni lik romana je mladić po nadimku „Max“ a i sam roman je naslovljen njegovim imenom. Navedena romansirana biografija prati ovog mladića i nekoliko njegovih vršnjaka koje je život odnio raznim putovima, ali ih je nakon rata zadesila ista teška sudbina, neki od njih su bili pripadnici Hrvatske vojske, a neki civili koji nisu imali nikakve veze s ratom, ali u očima nove komunističke vlasti jednako su tretirani, jer njihov krimen je bio isti – bili su Hrvati. Neki se nažalost s tih križnih putova nikada nisu vratili jer su im kosti rasute po raznim jamama i drugim stratištima, a oni koji su preživjeli pričali su to poskrivečki, pa je ovaj roman nastao na osnovi tih priča, a namjena mu je da osvježi sjećanje na te tragične događaje, kao bi naš narod rekao „da se ne zaudobi“ (Petar Merčep, autor)

 

 

Croative.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori