SRETAN TI DAN NEOVISNOSTI, HRVATSKO!

Vrijeme:1 min, 24 sec

25 godina proglašenja neovisnosti Hrvatske
Na dan okončanja moratorija o samostalnosti Hrvatske, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Banske dvore, gdje je predsjednik Tuđman razgovarao s predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i Vlade – predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile njegove radne prostorije i dvorana za konferencije. Tuđman, Mesić i Marković su se od sigurne pogibije spasili samo pukom srećom jer su nekoliko minuta prije napada napustili te prostorije.

U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

U Odluci o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ stoji i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu, uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

U odluci se navodi da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

 

Hrvatsko nebo

One thought on “SRETAN TI DAN NEOVISNOSTI, HRVATSKO!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)