Ministar Zlatko Hasanbegović financira srbijanskog neočetnika dr. Bojana Dimitrijevića

Vrijeme:5 min, 9 sec

 

 

Na službenoj internetskoj stranici Ministarstva kulture Republike Hrvatske,u rubrici Potpora knjizi, 11.8.2016. objavljen je popis knjiga koje u ovoj godini ministarstvo sufinancira. Na popisu odobrenih knjiga za sufinanciranje nalaze se i knjige nakladnika DESPOT INFINITUS d.o.o. Ovaj nakladnik je sebe definirao sljedećim pojašnjenjem: „Osim što smo se odlučili za hrvatsku povijest, stalo nam je i do vojne povijesti“.

Na popisu – stranica br. 3 – navedeni su autori i knjige koje financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.http://www.minkulture.hr/userdocsimages/Odobreni%20programi%202016/potpora%20izdavanju%20knjiga%202016%20kolovoz.pdf

DESPOT INFINITUS d.o.o.

Bojan Dimitrijević: JNA u Hrvatskoj i Sloveniji 12.000,00 kn

Danijel Frka, Bojan Dimitrijević: Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu 1918-1992 10.000,00 kn
Dinko Predoević, Bojan Dimitrijević: Oklopne postrojbe savezničkih snaga na jugoistoku Europe u Drugome svjetskom ratu 1941-1945. 10.000,00 kn.

Ukupno 32.000 kuna.

Ništa ne bi bilo čudno da među subvencioniranim autorima nije i Bojan Dimitrijević doktor povijesnih znanosti i viši znanstveni suradnik u Institutu za suvremenu povijest Srbije. Reputaciju neočetničkog i velikosrpskog akademika par excellence dr. sc. Bojan Dimitrijević je osobito stekao u svojoj knjizi „Biografija Generala Draže Mihailovića“ u kojoj veliča četničkog vođu, četnički fašizam i velikosrpsku hegemoniju. Titulu nekrunisanog četničkog vojvode potkrepljuju i njegove brojne izjave od kojih se posebice dojmljive one u intervju pod naslovom „Mihailovića rehabilitirati i vratiti mu zasluženo mjesto u srpskoj povijesti“, koje je 25.09.2010.dao za list Glas Srpske.

Ako nakladnik DESPOT INFINITUS d.o.o. nije informiran ili ignorira neočetinštvo dr. sc.  B. Dimitrijevića, povjesničar dr.sc. Z. Hasanbegović ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske morao bi biti informiran jer je sporni srpski autor također povjesničar. Ministar Zlatko Hasanbegović u Dimitrijevićevom znanstvenom djelovanju – veličanje četništva, rehabilitacija Draže Mihailovića, zatim veličanje Velike Srbije sa svim njenim srpskim zemljama u regionu – očevidno je prepoznao hrvatski nacionalni, povijesni i kulturološki interes i zato je osobno potpisao financiranje knjiga ovog neočetnika iz Srbije.

U navedenom intervjuu za Glas Srpske dr.sc. B. Dimitrijević se proslavio s brojnim primjerima velikosrpskog hegemonizma i veličanja četništva.

General Draža Mihailović je daleko od toga da je bio bilo kakav fašista. On je bio ministar vojni, načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam. Iz činjenice da je komuniste imao za svoje protivnike slijede svi negativni stereotipi o kojima smo čuli proteklih desetljeća. Imate činjenicu da je Slobodan Jovanović predsjednik Vlade 1942-1943. godine rehabilitiran, a njegov ministar vojni, koji je i kasnije nastavio da bude u drugim vladama, ostao je nerehabilitiran iako je najpoznatiji ministar i figura iz svih tih vlada Kraljevine Jugoslavije za vrijeme okupacije. Čini mi se da je antikomunizam njegovog pokreta učinio da i dan-danas bude meta svih ovih diskusija i da formalno ne bude rehabilitiran.“

Na pitanje novinara Glasa Srpske kako objašnjava u BiH enormno protivljenje naspram tvrdnji o Dražinoj antifašističkoj ulozi i borbi jer su četnici počinili masovne zločine, dr.sc. Dimitrijević je izjavio:

„Prepoznajem da su oni protiv toga, ali srpski zločini u Bosni 1943. godine došli su poslije muslimanskih i hrvatskih zločina, koji su počinjeni na istom području 1942. godine. Fascinira me činjenica da trpimo kritike od pripadnika dvaju naroda koji su danas zajedno u BiH sa Srbima, a bili su na strani nacista, tj. sila osovine u tijekom Drugog svjetskog rata.“

Dr. sc, Dimitrijević se osvrnuo i na poraz Srbije u Drugom svjetskom ratu koji ju je direktno oslabilo da u drugoj polovici 20. stoljeća dovrši hegemonistički projekt zvan Velika Srbija unutar koje bi bili i okupirani teritoriji u Hrvatskoj i BiH.

Mislim da su Srbija i srpske zemlje bile poražene iz činjenice da su iz Drugog svjetskog rata izašle sa velikim gubicima, rasparčane su u nizu socijalističkih narodnih republikaposlije rata, srpska crkva je sklonjena u stranu, vojska nije više bila srpska nego je postala komunistička. Svi ti elementi državnosti koje je imala Srbija i koje je unijela u Jugoslaviju 1918. godine, nestali su 1944. godine i to je ogledalo činjenice da su Srbija i Srbi poraženi u Drugom svjetskom ratu sa posljedicama. Posljedice su takve da su Srbi izgubili povijesni zamah da budu napredna nacija i u drugoj polovini 20. stoljeća.“

Što dr.sc. Dimitrijević misli o HR, odnosno tzv. Republici Srpska Krajina rekao je u dvotjedniku Zarez. On ni jednom riječju ne osuđuje velikosrpsku fašističku tvorevinu u HR već žaleći za njom optužuje Miloševića za izdaju i dogovor s Tuđmanom:

„Mnoge stvari koje se tiču demontaže i krajiške vojske i krajiške države postat će vam jasnije.» Dr. Dimitrijević ne susteže se ni od optužbi o navodnom udruženom zločinačkom pothvatu od strane državnog vrha Hrvatske. Ono što je sasvim jasno to je da je hrvatska oružana, vojno-policijska operacija ili agresija, kako god je zvali, s vojničke strane bilo vrlo dobro isplanirana a da je onda taj vojnički element zasjenio val nasilja nad ljudima koji su ostali. Veliki broj ljudi koji su ubijeni posle završetka borbenih operacija uz uništavanje srpske imovine daje mogućnost da se stvari tumače tako.U Beogradu je prije nekoliko godina objavljena knjiga generala Milisava Sekulića, bivšeg načelnika operativnog odjeljenja komande vojske “Republike Srpske Krajine’’, koja nosi naziv Knin je pao u Beogradu. Mislim da je to apsolutno točna konstatacija i s njom bih i završio.“

Sve ove izjave i knjige dr.sc. B. Dimitrijevića za ministra kulture Z.Hasanbegovića nisu nikakav problem, naprotiv, i u to ime je ministar neočetniku odobrio financiranje knjiga. Zamislimo da je nekim slučajem današnji ministar kulture SDP-ov jastreb Željko Jovanović potpisao financiranje knjiga ovog neočetnika?!

U tom slučaju u Hrvatskoj bi se na noge digla i kuka i motika.

Iako je ministar od desnice uzdignut na pijedestal idolopoklonstva, posebice od strane pravaške krajnje desnice,  baš ti državotvorni čuvari Hrvatske i Drine morali bi se odlučiti jesu li za cjelovitu Hrvatsku ili ministra Hasanbegovića, neočetnika Dimitrijevića i njegove„srpske zemlje“ u Hrvatskoj.

Na stranu činjenica kako bi nadležne državne institucije u Hrvatskoj po službenoj dužnosti morale žurnim postupkom reagirati i stati na kraj ovoj Hasanbegovićevoj blamaži hrvatske države, uvredi hrvatskih branitelja i naroda, i  financiranju dokazanih hrvatskih neprijatelja.

 

Filip Antunović/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)