Pero Vincetić : PREDIZBORNA ŠUTNJA

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

PREDIZBORNA ŠUTNJA danas se šuti …. šuti se danas o svemu i svačemu a i mora se! Sutra su izbori u BiH pa tako i u mom orašju ili oraškoj općini. možda zato svi šute da se ne dao Bog neko ne uvrijedi ili da se ne ogriješi o bezgrešne zakone BiH. Teško je šutjeti a zalaskom sunca večeras će nastupiti Nova 1438. hidžretska godina.

Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, točnije akšam-namazom. Kako se u toj silnoj tišini pripremiti za slavlje. Danas je i međunarodni dan starijih osoba ali oni to nikome nesmiju reći jer eto predizborna je šutnja pa će starije osobe i ove godine ostati bez pažnje, “štaš mora se” . E al’ nije oduvijek tako, prije samo par dana ili sati u tom malom gradiću smjelo se pričati i to što god tko hoće. Pa je tako jedan oraški mesar rekao da mu jedan veterinar za pečaćenje stare krave koja usput dolazi iz RS zamislite tražio 10 kg mesa mita. Da 10 kg i ne bilo kojeg. (3kg plećke,3kg bifteka,3kg buta i 1kg špicrebra za juhu) zamislite vi to. Dosjetio se mesar da taj veterinar pripada nekoj stranci u Hrvata pa ga prijavi . Ovaj (veliki gazda te partije) mu obeća zaštitu i sigurnost te da nitko pa ni kupac ako treba od njega nikada više neće tražiti ni ćevap a kamoli toooliko meso. Svaka zaštita se plaća pa i ova a ona košta 300 do 350 glasova bošnjaka iz čaršije.

E sada se ja pitam , ako za 10kg mesa čovjek mijenja političku opciju, dali bi za cijelu kravu promijenio vjeru? I nije to sve jednom je vele mozgu iz iste čaršije obećano 50.000 km da uradi to isto,naravno poštovan je zakon o predizbornoj šutnji i nitko nije ni riječ rekao danas, to je dogovoreno još jučer.Izbori su prilika za sve,ne samo za političare nego i za narod ili one mudrije u tom narodu, tako se jedan uposlenik radio postaje dogovorio da na kraju godine dobije zlatni mikrofon a za uzvrat će objaviti proglas o podršci jednoj od opcija s tim da mu potvrda o podršci bude diktirana putem telefona, potvrda je ispravna sa urednim pečatom i potpisom predsjednika stranke i ista se do duše ne vidi na telefonu ali će redakciji biti predočena najkasnije do 21.10. ove godine!

Napomena, predsjednik te stranke koja “podržava” tu neku opciju ne može objaviti demanti jer , pogađate.. danas je predizborna šutnja. Dok nije nastupila ta j….. predizborna šutnja jedan je pretedent na poziciju nečega po podršku otišao kod jednog predsjednika jedne stranke i rekao mu ovo”ako me ne podržite onih šestoro što smo vam zaposlili na ugovor o dijelu(3mjeseca) dobit će otkaz tj. neće im se produžiti ugovor, ali ni ovdje nema ništa protuzakonito jer sve je rečeno prije nego je nastupila predizborna šutnja.

Zašto pišem sve ovo, pa zato što želim apelirati na sva zakonodavna tijela da izmjenu izborni zakon i ukinu odredbu o predizbornoj šutnji, jer zamislite što bi se još zanimljivoga desilo da je nema u ova samo 24 sata.

Starijim osobama želim sretan njihov međunarodni dan, a Bošnjacima želim sretnu novu godinu! A svima skupa u maloj čaršiji ako morate šutit nemorate biti glupi.

Pozdrav i neka vam Bog podari zdravlje!

 

Pero Vincetić/Hrvatsko nebo

One thought on “Pero Vincetić : PREDIZBORNA ŠUTNJA

  1. E pa sad, Orašje nije više kao nekad mala čaršija, nego se više može govoriti o političkom, obrazovnom i kulturnom centru. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)