AKTIVIRA SE BALKANSKA RUTA : Novi izbjeglički val sve bliži

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Trenutačno je 39 ilegalaca u prihvatilištima u Hrvatskoj. Broj tražitelja međunarodne zaštite popeo se na 608. Azil je dobilo 157 osoba

 

Sve je izgledniji novi izbjeglički val tzv. balkanskom rutom. U Grčkoj se gomilaju izbjeglice i prihvatni centri na tamošnjim otocima pucaju po šavovima. Mjesta ima za 7450 ljudi, a trenutačno ih je 12.200. Migranti koji se iskrcaju na grčke istočnoegejske otoke ne mogu do kopna, već ondje čekaju po nekoliko mjeseci dok im zahtjevi za azil ne budu obrađeni. Zbog toga što se njihovi zahtjevi za azil i međunarodnu pravnu zaštitu presporo rješavaju, jučer su prosvjedovali migranti u Ljubljani. Izgleda da vrije na sve strane i da se gomila nezadovoljstvo i “gostiju” i “domaćina”.

Ruta preko Bugarske

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručuje da “Srbija neće biti parking za izbjeglice” i da je kod njih trenutačno 6500 migranata. Broj im se, izjavio je Vučić za RTS, povećava, a Srbija će znati kako se sačuvati. Ipak, Vučić nije za podizanje zidova na granici. Takav je stav i aktualne vlasti u Hrvatskoj. U prihvatilištima za strance u nas trenutačno je 39 ilegalnih migranata. Broj tražitelja međunarodne zaštite popeo se na 608. Azil u Hrvatskoj dosad je dobilo 157 osoba, najviše prošle i ove godine.

Sve vrijeme nadležni uvjeravaju da je “sve pod kontrolom” i da se Hrvatska može nositi s eventualnim izbjegličkim valom. No s terena dolaze sasvim drukčije informacije. Gotovo svakodnevno, svjedoče nam policajci, granicu sa Srbijom prijeđe stotinjak ilegalaca. Njih policija odmah s granice vraća natrag. Ulasci tih ljudi, navodno, nisu nigdje evidentirani jer je policajcima na istoku Hrvatske stigla takva usmena zapovijed. Ako je to točno, a policajci nas uvjeravaju da jest, pitanje je dokad će takvo stanje biti održivo bez incidenata i tko će odgovarati ako se on dogodi.

Na opasnost od novog izbjegličkog vala preko balkanske rute upozoravaju i podaci Međunarodne organizacije za migraciju (IOM). Naime, u kolovozu su u Europu preko Mediterana stigla 21.752 migranata, a u prvoj polovici ovog mjeseca na obale Italije i Grčke već se iskrcalo njih 21.216. Većina migranata stiže u Italiju, a u IOM-u procjenjuju da ih u Grčku prosječno dnevno stiže oko 112. Prema procjenama UNCHR-a, u Grčku dnevno pristiže 210 migranata. No migranti iz Turske Europe se žele dokopati, osim preko Grčke, i preko Bugarske. Tako ih je, prema podacima IOM-a, u prvih sedam dana ovog mjeseca u Bugarsku ušlo 664. Oni put prema zapadnoj Europi pokušavaju nastaviti preko Srbije i Rumunjske. Prije nekoliko dana uhićena je grupa migranata koji su pokušali nelegalno prijeći bugarsko-rumunjsku granicu. Oni su krijumčarima, prema policijskom izvješću, platili po 7000 dolara za dijete i 10.000 dolara za odrasle kako bi ih prebacili iz Iraka u Njemačku.

Ilegalci u Klinča Selu

Od granice dalje prema zapadu dio migranata koji ilegalno uđu u Hrvatsku ipak se uspije “probiti” dalje od granice sa Srbijom. Svjedoči tomu i prošlotjedno uhićenje 27 ilegalaca u Klinča Selu nedaleko od Jastrebarskog. Nema davno da je PU primorsko-goranska u nekoliko odvojenih akcija uhitila 54 ilegalca… Je li i koliko njih uspjelo izići iz Hrvatske, nitko ne zna.

 

 Josip Bohutinski, Marina Borovac/Večernji list/http://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

2 thoughts on “AKTIVIRA SE BALKANSKA RUTA : Novi izbjeglički val sve bliži

    1. Orepic je jedini iz EU koji je uzeo vise nego se trazilo , umjesto 500 – 600 uzeo uz podrsku Oreskovica 1000 vise – to u Hrvatskoj niko ne primjeti. Moja procjena je da ih ima barem jos tri puta vise i da nam se to prikriva.

Odgovori