ŠOKANTNO IZVJEŠĆE V.D. RAVNATELJICE 3. PROG. HRVATSKOG RADIJA: O srpskoj književnosti 68 emisija godišnje, o hrvatskoj samo 19

Vrijeme:2 min, 36 sec

Na prekjučerašnjem Programskom vijeću HRT-a posebno je zanimljivo bilo izvješće v.d. ravnateljice Trećeg programa Hrvatskog radija Nevenke Dujmović. Iznijela je dio dosadašnje programske sheme te je nabrojila većinu emisija koje su se do prije dva mjeseca emitirale na HRT radiju.

 

Nakon njezina izlaganja nastao je tajac – ni Saša Milošević ni ostali članovi Vijeća nisu znali kako opravdati kršenje zakona te svoju i neprofesionalnost djelatnika HRT-a.

Krenimo redom:

Ravnateljica Dujmović istaknula je radijske emisije koje su se dvije zvale „Pojmovnik postjugoslavenske književnosti“ i „Lica okolice“.  „Emisije Pojmovnik postjugoslavenske književnosti i Lica okolice bave se primarno srpskom i ostalom regionalnom književnošću kroz 68 emisija godišnje. U isto vrijeme emisije Suvremena hrvatska proza i Hrvatska proza ostvaruju tek 19 emisija godišnje?!“, upitala je Dujmović.

„Koja je uloga HRT-a i programskog vijeća? Naša zadaća i obveza među ostalim je njegovati i brinuti o hrvatskom jeziku i kulturnoj baštini. Kako ste vi, kao članovi Vijeća, mogli dozvoliti i tolerirati kršenje Zakona o HRT-u?“, nastavila je Dujmović nakon citiranja članaka tog zakona koji definira upravo navedene zadaće i obveze HRT-a. Nije dobila odgovor od nijednog člana vijeća.

„Treći program Hrvatskog radija u proteklom je razdoblju objavio intervju sa zadnjom predsjednicom Saveza pionira Jugoslavije, u emisiji „Skrivena strana dana“ urednice Ljubice Letinić. Zadnja predsjednica pionira Jugoslavije u eteru Hrvatskog radija zauzela se za novu sličnu organizaciju. Kako opravdati ovo gostovanje i promicanje totalitarne ideologije države koje nema? Javni interes?

Treći program je pratio kazališni festival u Titovom Užicu, a u Beograd je poslan novinar Hrvatskog radija kako bi uživo pratio atmosferu na srpskom gay prideu.

Emitirane su nekritičke i afirmativne emisije o maršalu Brozu, o štafeti i Danu mladosti. Sve te emisije emitirane su dok je Treći program HR vodila Rajka Rusan. Sustavno su se za njezina mandata emitirali tekstovi na srpskom jeziku.

Nakon što je spiker Hrvatskog radija Željko Tomac odbio čitati iste, honorarno su angažirani i plaćani glumci koji su čitali srpski jezik u eteru Hrvatskog radija.

Ni na druga brojna pitanja nije bilo odgovora. I dalje je vladala tišina u dvorani Programskog vijeća.

Pitanje je bilo zašto je Tribina Trećeg programa Hrvatskom radiju o temi duhovnost u Hrvata emitirana bez predstavnika Katoličke crkve. Kako je moguće da na to niste imali prigovor, gospodo i gospođe Programskog vijeća HRT-a?

Ni na to pitanje gđa. Dujmović nije dobila odgovor, ali je svakako zanimljivo da je od završetka sjednice hrvatski medijski prostor ovu sjednicu popratio naslovima poput „Kaptolizacija HRT-a“, a ove činjenice su prešućene.

Na upit Nede Ritz zašto nije odgovarala na napade Kulturnjaka 2016 i medija, Dujmović je odgovorila:

“Jedino HRT-ov odjel za Odnose s javnošću komunicira s medijima, takva je politika kuće. Nema samostalnih istupa. Žao mi je gđo. Ritz što niste primijetili kako su u središnjem Dnevniku i u radijskoj emisiji  Katapultura rađeni prilozi o “Trećima” isključivo iz vizure prosvjeda i Kulturnjaka 2016., dok kolegi Čokoliću (urednik HRT 3) i meni, koji smo bili napadani, nije dana prilika da kažemo jednu rečenicu o tome. Toliko o stanju u kući i objektivnom novinarstvu”, zaključila je Nevenka Dujmović.

 

Ž. Maršić/MAX Portal/http://www.maxportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori