SKANDAL I OBRAT U PROCESU ZA LIVNO Tužitelj hrvatski jezik nazvao ‘pavelićevskim’, sudac osporio dokaze za HVO iz Zagreba

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Suđenje ratnom zapovjedniku Vojne policije HVO-a u Livnu Zdenku Andabaku i njegovim pomoćnicima Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću, koji se terete za ratne zločine nad Srbima, od samoga početka prate brojne kontroverze, a vrhunski skandal izazvao je tužitelj Tužiteljstva BiH Saša Sarajlić koji je hrvatski jezik nazvao ustaškim.

Prepirka u Sudu

Naime, na posljednjoj sudskoj raspravi, ni optuženi ni odvjetnici nisu mogli vjerovati što je izgovorio Sarajlić, koji očito ima snažne predrasude prema optuženim pripadnicima HVO-a. Naime, u srijedu, 6. rujna počelo je ulaganje materijalnih dokaza Tužiteljstva BiH u predmetu za slučaj “Livno”. Prilikom predstavljanja dokumenta pod nazivom “Popis pronađenog naoružanja kod srpskog stanovništva”, tužitelj Saša Sarajlić, obraćajući se Sudskom vijeću, naglasio je da se radi o “Pavelićevom rječniku”. Zakratko su u sudnici zavladale stanka i nevjerica, nakon čega je reagirao odvjetnik Bajro Čilić. Čilić je zatražio od Sudskog vijeća da odstrani tužitelja zbog iznošenja uvredljivih ocjena, na što je pak sudac Zoran Božić odobrio takav potez dodajući da tužitelj “može komentirati i davati ocjene”. Ponovno je reagirao odvjetnik Čilić kazavši kako tužitelj na to nema pravo i da netko ne može hrvatski jezik uspoređivati s Pavelićevim, odnosno poistovjećivati ga s ustaškim pokretom. Nakon što je završeno ulaganje 40-ak materijalnih dokaza koje je predstavio tužitelj Saša Sarajlić, ponovno su reagirali odvjetnici upućujući prigovore na zakonitost i relevantnost, da su dokazi zapravo preslike koje nisu ovjerene, nakon čega je Sudsko vijeće odredilo polusatnu stanku!

Mora ovjeriti dokaze

Nakon stanke sudac Zoran Božić popravio je dojam upozoravajući tužitelja Sarajlića da su priloženi materijalni dokazi preslike i odredio mu rok od 15 dana da ih ovjeri, te mu je vratio sve uložene materijalne dokaze. Zakazao je nastavak suđenja za sljedeći tjedan, 21. 9. 2016. Ovo je prvi put u povijesti Suda BiH da sudac vraća tužitelju uložene materijalne dokaze. Dio odvjetnika izrazio je očekivanje da je zbog tog poteza doslovno trebalo srušiti optužnicu i da sud nikada ne vraća uložene materijalne dokaze tužiteljstva. Nameće se pitanje kako će sada Tužiteljstvo BiH ovjeriti dokumente koje su u najvećem broju dobili iz Memorijalno-dokumentacijskog centra iz Zagreba. 

 

Zoran Krešić/Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo
 

Odgovori