PRAVO NA SLOBODU MIŠLJENJA I GOVORA Pridružite se hrvatskim sportašima i podržite Blanku Vlašić

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Nakon što je Blanka Vlašić počela javno govoriti o svojim uvjerenjima i svojoj vjeri jedan dio medija, novinara i kolumnista napao je poznatu hrvatsku sportašicu, jednu od tri najbolje skakačice u vis na svijetu. Njima su se pridružili i pojedinci zasipajući internetski prostor komentarima koji uvelike prelaze granice dobrog ukusa, a neki se mogu okarakterizirati i kao govor mržnje. Njihovi se autori, uglavnom, skrivaju iza anonimnosti svojih internetskih profila i istovremeno otkrivaju „tolerantnost“ dijela hrvatskog društva.

Jedan od temelja demokracije je pravo na slobodu mišljenja i govora. Javni linč osoba koje se zalažu za život, obitelj ili svjedoče svoja uvjerenja sužava slobodnu javnog djelovanja stvarajući strah izražavanja vlastitog mišljenja u javnosti.

Vrijeđanje i ponižavanje pojedinaca i skupina koje izražavaju vlastite stavove i vrijednosti u hrvatskom društvu sve češće dolazi do izražaja te pokazuje razinu nesnošljivosti dijela javnosti i stanovnika RH koji se vole nazivati modernima, progresivnima i tolerantnima.

Napadi na jednu od najboljih hrvatskih i svjetskih sportašica šalju jasnu poruku o dvostrukim kriterijima. Ako se mediji slažu s tvojim uvjerenjima imaš pravo na slobodu govora i mišljenja, ali ako su tvoja uvjerenja po njihovim kriterijima razlikuju sigurnije je šutjeti. Nakon govora mržnje na račun brončane hrvatske olimpijke Blanke Vlašić brojni su sportaši stali u njenu obranu i poručili javnosti kako je vrijeme da se jednu od najboljih hrvatskih sportašica zaštiti od neutemeljenih napada i uvreda.

Jednako nas brinu komentari na društvenim mrežama anonimnih mrzitelja, kao i maliciozni komentari nekih kolumnista, koji svoju isključivost, netrpeljivost i aroganciju pakiraju u celofan navodne demokracije i slobode govora. Paradoksalno, upravo ti i takvi smatraju da je njihovo pravo kritike superiornije Blankinom pravu svjedočenja vjere. A nije, i ne smije biti tako. Blanka je ovaj put progovorila o svojoj vjeri. Iskreno i otvoreno. Nije željela nikoga uvrijediti, niti ikoga uniziti. Govorila je spontano iz svojeg srca. Treba li je zato omalovažiti? Treba li ju predstaviti čudakinjom? Treba li joj oduzeti pravo da govori

Pridružite se Blankinim kolegama i podržite pravo na slobodu govora.

Podržite Blanku koja je svojom upornošću, hrabrošću i iskrenošću poticaj za sve koji je prate i poznaju osobno i preko medija.

Ako želite možete ostaviti i osobnu poruku podrške.

Peticiju možete potpisati OVDJE

2 thoughts on “PRAVO NA SLOBODU MIŠLJENJA I GOVORA Pridružite se hrvatskim sportašima i podržite Blanku Vlašić

  1. Sve je to žalostno i neljudski. Naša Blanka velikanka ima pravo govoriti o svojoj vjeri, a to može smetati samo nepismenoj i ljubomornoj zvjeradi, kokošarima, propalicama i neznalicama, odnosno sitnim provokatorima. Uostalom, ja sam uvijek za to da se predstavljamo pod imenom i prezimenom ako želimo komentirati na portalima i ostalim družtvenim mrežama, naravno, ako imamo muda!
    Jednom sam u VL-u, nakon što je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu, pod člankom napisao “Bravo, Blanka!” i dobio čak pet minusa!? Slično je bilo kad sam istu čestitku uputio Sandri Perković. Dakle, niti ja nemam pravo iznositi svoje mišljenje, ne smijem čestitati našim svjetskim prvakinjama…?
    No, uvijek se moramo prisjetiti da je Blanka Vlašić na početku svoje karijere trenirala u nekakvoj propaloj splitskoj tvornici na kojoj je krov prokišnjavao i već tada je znala da ima problema sa štitnjačom. I što? Vjerovala je u sebe, u svoga oca, svoju obitelj i u Boga stvoritelja.
    Blanka za sva vremena, neka je dragi Bog čuva!

  2. Blanka, nema drugog puta : Tko slijedi Boga, bit će prezren i odbačen.
    Drži se, uzdaj se, jer On ne zaboravlja svoje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)