SMIJEH NA SJEDNICI : Petrov u mislima u pregovorima za novu vladu, Oreškoviću čitao krivu točku dnevnog reda

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

– Ovakav deficit odavno nismo vidjeli, a Hrvatska može očekivati još pozitivnih vijesti – kazao je Marić.

 

– Čestitam partnerima na izbornim rezultatima. Nadam se da će se vrlo brzo formirati nova vlada te da će nastaviti sa započetim reformama važnima za budućnost Hrvatske – kazao je na početku 39. sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković.

Riječ je potom preuzeo ministar financija Zdravko Marić predstavivši nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za prvo polugodište 2016. godine i nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2016. godine.

– Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci izvan je očekivanja. A ukupni prihodi su u porastu za 10%, na što sigurno ima utjecaj i bolja iskorištenost EU fondova. Zabilježili smo 8,1% porasta poreznih prihoda. Hrvatska može očekivati još pozitivnih vijesti – naglasio je Marić.

Prema podacima Ministarstva financija, u prvom polugodištu manjak proračuna konsolidirane opće države, prema nacionalnoj metodologiji, iznosio je 518 milijuna kuna ili 0,2 posto, dok je deficit državnog proračuna u tom razdoblju iznosio 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a i bio je 5 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju lani.

– Gospodarski rast u porastu je za 2,8%. Zabilježen je znatan rast proizvodnje, trgovine na malo, nakon dugo vremena bilježimo porast građevine, što utječe i na poboljšanja na tržištu rada. Ovaj rast dolazi nakon šest godina recesije i kumulativnog pada – kazao je Marić, a nadovezao se Orešković:

– Ovo su najbolji rezultati od 2008. godine. Čestitam svima! Stegnuli smo remen pa se nadam kako će nam i rejting agencije podići rejting.

Članovi tehničke Vlade dobro su se zabavili kad je na red došla 12. točka dnevnog reda – Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu RH za 2015. godinu. Naime, Orešković je najavio tu točku, a tehnički potpredsjednik Vlade, Božo Petrov, zbunio se i iznio izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2015. godini, što je bila tek 13. točka dnevnog reda.

Kolege su ga saslušale bez prekidanja, a kada je završio, Orešković mu je objasnio kako je pogriješio. Petrov se ispričao kroz smijeh, na što su se nasmijali i ostali članovi Vlade.

– O. K., to smo sad čuli, možemo glasati o ovoj točki pa se vratiti na 12. – rekao je premijer.

 

 Ivan Halar/Večernji list/http://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori