Sandra Gabrilo : „BACANJE“ VJERONAUKA IZ ŠKOLA ILI BACANJE PRAŠINE U OČI?

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

 

 

Još je manje od sedam  sati do izborne šutnje, a smatram da se treba osvrnuti na nepresušnu temu ili figurativno – kamenčić u cipeli lijevim i liberalnim strankama –rimokatolički vjeronauk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Ta tema je nepresušni izvor inspiracije svim ambicioznim političarima, koji bi na ovakvim ideološkim poslasticama jako rado ubrali i dio glasova birača.

Posljednji istup jednog relativno novog političara na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj je bio onaj prof. dr.sc. Ivice Puljka, tajnik stranke „Pametno“, koji je u kolovoškom intervjuu „Indexu“ izjavio da „vjeronauku nije mjesto u školi nego u crkvi, kako je nekad bilo i da bi zbog toga trebalo mijenjati i Vatikanske ugovore“.

Ideološko-religijski osvrt ostavit ću upućenijima, ali kako bi se to uopće moglo formalno-pravno protumačiti i nakon toga i provesti?

Neovisno o činjenici, kako Republika Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona – Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2013.godine, koji  svim vjerskim zajednicama, bez obzira na to imaju li potpisane ugovore s državom ili ih nemaju, vjeronauk u školi, priznavanje vjerskih brakova, dušobrižništvo u vojsci, bolnicama i zatvorima i ono što je najvažnije za vjerske zajednice omogućuje financiranje iz državnog proračuna, javnost jest posebno senzibilizirana na Ugovore između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Hrvatska je sa Svetom Stolicom potpisala:

  • Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture; ratificiran 24.siječnja 1997.god. ƒ
  • Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske; ratificiran 24.siječnja 1997.god. ƒ
  • Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; ratificiran 9.veljače 1997.god. ƒ
  • Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima; ratificiran 4.prosinca 1998.god.

Radi se o međunarodnim, nadnacionalnim ugovorima, koji se jednostrano ne mogu mijenjati.

Te ugovore niti nije pokušao promijeniti Zoran Milanović i njegova, 12.hrvatska Vlada, a to jako dobro znaju i svi takmaci u izbornoj utakmici.

 

Konkordat sa Svetom Stolicom za pokrajine Alsace i Lorraine,koji je Napoleon sklopio još 1801., nije ni pokušala promijeniti sekularistička Francuska.

Zanimljivo je da su takvi istupi uvijek na razini ideje, dosjetke, šlagvorta, a nikad ne elaboriraju kako i se to ipak ostvarilo, nikad se ne spominju realne pretpostavke, plan, procjena troškova, provedba.

Činjenice govore sljedeće: u Hrvatskoj je deklarirano 85 % katolika, ako uzmemo realnu brojku od 4.200.000 stanovnika Hrvatske (neovisno o većem broju prema popisu iz 2011.iseljavanje je uzelo svoj danak), 3.570.000 stanovnika RH se tako deklarira. Ako bismo primijenili projekciju, kako je zapravo od tog broja uvjetno rečeno, „deklariranih katolika“, samo 30 % pravovjernih, praktičnih katolika, još uvijek se radi o više od milijun ljudi koji bi, pretpostavljeno, bili za status quo.

Zanemarimo brojke, što bi gorenavedeni g. Puljak trebao konkretno učiniti da vjeronauka više nema u osnovnim i u srednjim školama?

Trebao bi angažirati i stranačke i nestranačke snage, vojsku volontera i podupiratelja, lobirati i u zemlji i u inozemstvu, surađivati s brojnim nevladinim organizacijama, kako bi kreirao moćnu platformu, koja  djelatno utjecala na javno mnijenje i s odmakom vremena, uz značajan utrošak financijskih sredstava došla do zrele pozicije javne rasprave i posljedično… što smatram jedino realnim, provođenjem referenduma s pitanjem „Jeste li za ukidanje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture?“

Koji političar je spreman preuzeti takvu obavezu i odgovornost?

Koji političar je spreman na dugoročne i mukotrpne pregovore sa Svetom Stolicom?

Koji političar je spreman na snošenje troškova organizacije referenduma od barem 40 milijuna kuna?

Koji političar je spreman na raskide ugovora o radu s vjeroučiteljima?

 

Nimalo ne poričem nikome pravo na iskazivanje mišljenja i stavova.

 

  1. je održan prosvjedni skup u Zagrebu protiv Vatikanskih ugovora, bilo je tisuću okupljenih.
  2. je također održan prosvjedni skup u Zagrebu protiv Vatikanskih ugovora, okupio je stotinu ljudi.

 

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta su te davne 2014.izjavili:

Ministar je više puta u javnosti  kazao kako osobno smatra da je vjeronauku mjesto u crkvi, a ne u školi. No, kao ministar poštivat će ugovore sa Svetom Stolicom i nema nikakvu  namjeru istiskivati vjeronauk iz škola”,

 

Vrijeme do izborne šutnje se približava, a vruća tema vjeronauka u školama je očito… dio predizborne kakofonije.

 

Sandra Gabrilo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)