Video – Markov trg gost Akademik Željko Reiner : Uvjeti MOST-a su tehnički neizvedivi

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

U emisiji Markov trg gostovao je predsjednik zadnjeg saziva Sabora akademik. Željko Reiner. Na pitanje voditelja je li moguće ispuniti uvjete Mosta prema kojima oni potporu budućem mandataru uvjetuju prethodnim izglasavanjem njihovih sedam zakonskih prijedloga Reiner je odgovorio:

Bojim se da je to što traže u Mostu tehnički teško izvedivo. Koliko sam iz medija razumio Most traži da se to mora riješiti u 30 dana. U tom roku, 30 dana, da se formira Sabor, da se riješe ti zahtjevi, zapravo ne znam koliki točno broj zahtjeva jer je Grmoja spominjao tri zahtjeva, Petrov je sada nabrojao sedam, možda će netko treći izaći s novim brojem zahtjeva. Malo je vjerojatno, tehnički gledano, da se to može riješiti s ozbiljnom raspravom, s ozbiljnim argumentima, s financijskim izračunima u 30 dana.

Tko može biti predlagatelj takvih zakonski prijedloga?

To je poslovnički jasno određeno. Predlagatelj može biti određeni broj saborskih zastupnika. To nije problem, problem je u ovim ostalim stvarima koje sam naveo. Prvo treba vidjeti tko će dobiti koliko mandata i tek onda kreću razgovori.

‘SDP se nikada nije dovoljno jasno ogradio od svih onih kriminalnih elemenata svojeg prethodnika Saveza komunista. Velika koalicija je u ovom trenutku potpuno nemoguća i velike koalicije u Hrvatskoj neće biti’, objasnio je Reiner nagađanja o mogućim koalicijama.

‘Kurikularna, odnosno kurikulska reforma je vrlo složeni problem. Međutim, ta promjena ne smije biti pod političkim tutorstvom. Stvorilo se jedno tijelo kojemu je na čelu bio predsjednik vlade Zoran Milanović koji je imenovao svojeg savjetnika prof. Budaka da vodi strategiju i da nadzire i kurikulsku reformu. Dakle, to je izravan politički utjecaj na obrazovanje, a koje ne smije biti pod utjecajem politike, ideološki obojeno. Način kako su provođene javne rasprave, recenzenti tu nisu postojali, nego tijelo koje jeto sastavljalo je samo procjenjivalo primjedbe na te njihove prijedloge. To se tako ne radi, moraju postojati neovisni recenzenti. Utjecaj ideologije na mlade, osobito u toj dobi nije primjeren’, osvrnuo se Reiner na polemiku oko reforme školstva.

 

 

Marko Jurič Z1/Markov trg /Hrvatsko nebo

 

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori