F. Baras: Iz Hrvatske prije 25 godina

Vrijeme:5 min, 59 sec

 

 

Kao podsjetnik na zbivanja prije 25 godina, i jer je povijest učiteljica života, poslužit će nam ulomak iz knjige “Ratni dani pod Marjanom”, MH Split, našeg autora Frane Barasa. Obuhvaćeno je razdoblje od 12. kolovoza 1991. do 29. kolovoza 1991.

 

Ipak je Povijest učiteljica Života

12. kolovoza 1991.

Stanje nesnosno. Iz dana u dan sve teži udarci. Početkom mjeseca pokolj u Dalju. Prava istina još se ne zna (Od 2500 Hrvata ostalo 150!) Navodno je veliki broj izbjegao, ali koliko je masakriranih? Četnici, unatoč ratni dani korica naslnazočnosti “savezne komisije” nisu dopustili pristup predstavnicima sredstava za priopćavanje (osim TVB).

Gine se posvuda. Jučer je smrtno pogođen i reporter HTV Lederer. Vojska je uskratila upotrebu helikoptera, pak je iskrvario u vožnji do Zagreba. (Vidjeli njegove posljednje kadrove zalazećeg sunca…) Na TV vidio dr. S.D. (starog znanca iz mladih dana) s ekipom je kao kirurg primarijus u ratnoj zoni oko Siska. Opisivao kako je uzaludno pokušavao spasiti život teško ranjenom snimatelju.

Prošlog tjedna JRM izvršila operetni desant i blokadu Šolte. (Navodno zbog krađe oružja iz nekog vojnog skladišta). Rastjerali ono malo turista i djecu oxfordske ljetne škole. Istog popodneva Split nadlijetali ratni zrakoplovi. Splitska Općina reagirala kasno i mlako (…) Prilično osoba (osobito onih s deviznim računom) bježi u inozemstvo. Pribojavaju se frontalnog napada Srbije i JA. Francuzi posjećuju GordanTuđmana. Jesu li konačno progledali? Iz Pariza stigao V. B. Pričao mi o sramotnoj peticiji koju je prošlog lipnja predsjedniku Mitterandu uputila skupina “jugoslavenskih intelektualaca” nastanjenih u Francuskoj (vidi prilog br. 2) Zahtijevali su da sprijeći raspad Jugoslavije, da se suprostavi “ostvarenju sna nekolicine neo-nacista koji su zaveli dio hrvatskog pučanstva”. Upozoravaju na tobožnju opasnost koja bi zaprijetila čak i Francuskoj (!) od “mega-empire germanique!” koje bi se prostiralo od Sjevernog do Jadranskog mora i.t.d. Otrcane fraze. Sve je to organizirao pariški srpski lobby. Izgleda, osobito snobovi što su običavali ljetovati i zimovati po dubrovačkim hotelima.

Počele primitivne razmjene zarobljenika. Oni, što ih nam vraćaju, odreda su pretučeni. Mi, naprotiv, prema njihovima postupamo majkaterezijanski civilizirano!

Nova koaliciona Vlada dobro startala. Valja što više internacionalizirati hrvatsko pitanje. Toga se RatkoMladic.jpg.688x388 q85 crop upscaleMilošević i Adžić najviše boje. Talijani se uporno protive priznanju Hrvatske i Slovenije!

Sjedio večeras pred štekatom pod zapadnim zidom stare Vijećnice na Pjaci. Unatoč kasnom satu, obilje mladosti: pijuckacju, šetuckaju, pričaju. Sa zvučnika nostalgićna kancona. Krhka plavojka poput lepršava daška jurila na koturaljkama. Kao da je stigla iz neke druge sretnije zemlje. Prolazak dvojice gardista naoružanih automatima vratio me u stvarnost.

25. kolovoza

Eto, rat se približio na 34 km. od Splita. Iz mjesne vojarne i one u Kukuzovcu vojska je (u 12.45) zapucala po Sinju iz svekolikog oružja. Jutros npadnuta i Vrlika. Cetinska krajina je na nogama. Poginulo je nekoliko gardista, desetak je ranjeno, o civilima ne javljaju ništa.

To što se dogodilo u Sinju, predstavlja pomraćenje uma. Garnizon koji otvara vatru na domaćine potpisuje vlastitu smrtnu presudu. drat7Tako se ne postupa ni u najtežim ratnim uvjetima. Nešto slično nije se dogodilo ni u jeku talijanske i njemačke okupacije.

U Rusiji neuspjeli pokušaj vojnog udara. Mislili smo da će to opametiti srpske ‘đenerale’, ali ništa! Bilo oko 250 prekršaja tobožnjeg “prekida vatre”! Jučer su napokon kod Vukovara oborili dva ‘jastreba’ Trebalo je i ranije! Velika je šteta što se samo branimo (momci ginu!) umjesto da preuzmemo inicijativu i počnemo svestrano nagrizati JNA. Stalno kasnimo, a EEZ ne poduzima ništa (…) Carmio uputila otvoreno pismo portugalskoj javnosti (S.O.S. para a Croacia). Upozoravaju nas da pošta koja odlazi u i preko Beograda nije sigurna.

Izašao u 22 sata unatoč zamaračenju ulica. Na sreću, noć je punog mjeseca. Pomažu i automobilski farovi. Djelomično i rasvijetljeni izlozi. Građani žure kućama, Spuštam se na Rivu. Po koji ljubavni par uživa u mliječnoj mjesečini, a na četrdesetak kilometara sjeverno od Splita vampiri kolo vode… Neonske vertikale hotela Bellevue i Marjan uzalud zovu. Tamo na dnu zapadnog dijela luke naziru se bjelkasti obrisi zlokobne zgradurine u kojoj je posljednjih mjeseci toliko zla iskovano. Južno od nje dežurna svjetla opustjelog ACY-a. Ratna vremena!dugirat I to smo opet doživjeli pod stare dane!

Pažnju mi privukao katamaran koji je upravo pristajao. Dok su se izletnici iskrcavali, dječačić viče s krme: “Dida! Dida! Vidili smo dvi podmornice! Okupatorske! Zamalo smo ih potopili!”

Imenovani “dida” zbunjeno se osvrtao oko sebe, očito mu je bilo neugodno. Poznam ga – umirovljeni je oficir JRM…

29. kolovoza

Nenavješteni prljavi rat protiv Hrvatske eskalira iz sata u sat. Kijevo je porušeno i spaljeno. Vrlika poprilično razorena. Potresna svjedočanstva onih što su uspijeli pobeći. Štićenike Zavoda za mentalno zaostalu djecu i omladinu evakuirali u dva navrata u Split. Neki dehidrirali, osoblje srpskog podrijetla pobjeglo i ostavilo ih onako jadne i nemoćne. Ima i umrlih. Prošle noći na valovima Radio Splita slušao razgovor novinara sa stanovitim pukovnikom koji je zaposjeo Vrliku (Kakav odvratni vojačko-balkanski mentalitet!) Opravdava se da štiti ugroženo srpsko pučanstvo! Dok su razgovarali stigao zubar Babić, “vojvoda” kninski, u ratnoj odori, a pukovnik mu, nakon primjedbi novinara, dobrohotno kaže: “Dede Milane, obuci beli mantil!…”

Vukovar i Osijek bombardirani svakodnevno. Jučer iz tenka ubili snimatelja HTV-a. Jutros u Splitu Vukovar07 ispred Komande JRM pritvorena ekipa HTV-a dok je snimala perivoj ispred južne strane zgrade, koji je, navodno, miniran. Tuđman jučer bio kod Mitteranda. Javili nam da će danas u novinama na Madeiri biti tiskan Carmiin “Apel” (vidi prilog br. 6) Iz Lisabona nazvala rodica, uznemirila se vidjevši danas na RTP stravične snimke o događajima u Hrvatskoj. Jučer dogovor u Fakultetu: moramo biti stalno na raspolaganju. Ispred podrumskih prozora naš susjed postavio petnaestak vreća (cafe do Brasil) ispunjenih pijeskom. Uređuju se protuzrakoplovna skloništa…

U ponedjeljak pokušao navratiti do Privora. Prvu kontrolnu točku (kod kamenoloma) prošao uz legitimiranje, ali na početku uspona iznad Žrnovnice protutenkovska prepreka i gardisti. Automobilom nisam mogao dalje, a pješice mi se nije penjalo.

Majke iz Hrvatske, BiH I Makedonije krenule danas u Beograd. Ondje ih policija cernirala ispred željezničke postaje i napala pendrecima! U Zagrebu se okupilo oko 100.000 građana na mitingu majki ispred Komande V. Oblasti (nekadašnji Dom Hrvatskog radiše). Sudjelovalo i desetak književnika (sjajno zborio V. Gotovac!) Zbog stradanja vojnika i gardista upućene oštre optužbe generalima… Netko je pokušavao prekinuti prijenos, ali se TV Marjan uključila u satelitski program. Poslije vidjeli današnje snimke iz Vrlike i Kijeva,cetnici11 koje su uz dopuštenje puk. Mladića (tako se, naime, zove taj žovijalni, veoma brbljavi oficir-zločinac) posjetili novinari. Također i snimke današnjeg protestnog zbora majki i žena na Trgu Republike u Splitu te noćnu povorku sa svijećama ispred Komande JRM…

Kako to da se nitko nije sjetio da je točno prije 50 godina Kijevo doživjelo sličnu sudbinu? Tijekom kolovoza 1941. Kijevljani su zajedno s manjom posadom hrvatskih domobrana danima odolijevali žestokim četničkim napadima. Današnju ulogu JNA onda je odigrala talijanska armija. Talijanski general, zapovjednik sinjskog garnizona, zahtijevao je da se domobrani povuku, a da će on poslati svoje postrojbe. Naime, nazočnost domobrana tobože je “ugrožavala” okolno pravoslavno pučanstvo. Isti je general 1. rujna 1941. također naredio i povlačenje domobranskih postrojbi iz Vrlike. Obećani “soldati italiani” nisu stizali, a hrvatsko pučanstvo ostalo je prepušteno na milost i nemilost četničkih hordi! I još neki kažu da POVIJEST nije učiteljica života!

Frano Baras/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)