72. OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE Nadbiskup Hranić s Bleiburškog polja pozvao na oprost

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

“Danas smo došli ovamo na Bleiburško polje, odupirući se razornoj zatvorenosti i otvarajući se Bogu, istini i slobodi, nudeći oproštenje svima koji su pripadnicima našega naroda nanijeli zlo, moleći za Božje milosrđe za sve te moleći oproštenje od Boga i od onih kojima su pripadnici našega hrvatskoga naroda počinili zlo”, rekao je nadbiskup.

Na spomen misi u subotu na Bleiburškom polju za sve ubijene razoružane hrvatske vojnike i civile na Bleiburgu i Križnom putu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić poručio je kako se spomen na one koji su nevino stradali nikada ne smije zaboraviti, pozvao je na istraživanje cjelovite istine o žrtvama i počiniteljima nasilja, ali i na praštanje, dok je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo kako su zločini na Bleiburgu i masovne likvidacije bili jedna od najdublje zakopanih tajni komunističke Jugoslavije.

“Sabrani smo na području koje predstavlja jedno od najtragičnijih polja u povijesti našega hrvatskoga naroda i početak velikog stradanja čak nekoliko stotina tisuća hrvatskih vojnika i civila poslije Drugoga svjetskoga rata”, rekao je Hranić služeći misu u memorijalnoj kapeli na Bleiburškom polju.

Podsjetio je da se za mnoge od ubijenih hrvatskih vojnika i civila još uvijek ne zna gdje su točno bili pogubljeni i stradali, gdje su sve grobišta i jame u kojima leže njihove kosti.

“Njihova  je sudbina toliko tragična i ponižavajuća da su oni koji su ih osudili i pogubili smatrali da nisu vrijedni čak niti toliko da se zapišu i doznaju njihova imena, i za koje se totalitarni sustav pobrinuo da ne doznamo gdje su točno bili pogubljeni i stradali i gdje su sve grobišta i jame u kojima leže njihove kosti”, upozorio je mons. Hranić…..

……više na stranici Herceg-Bosna

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/05/13/72-obljetnica-bleiburske-tragedije-nadbiskup-hranic-s-bleiburskog-polja-pozvao-na-oprost/

 

Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)