– Njegovom primjenom riješit ćemo niz životnih problema i pitanja koja su do sada mučila braniteljsku populaciju jer niti danas mnogi od branitelja nemaju riješen status, primanja, zdravstveno osiguranje – rekao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH Tomo Medved najavio je u Vukovaru kako je novi jedinstveni Zakon o hrvatskih braniteljima završen i da će on uskoro biti prezentiran hrvatskoj javnosti.

– Taj zakon je sada na usklađivanju s ostalim ministarstvima i vrlo brzo će biti predstavljen javnosti. Njegovom primjenom riješit ćemo niz životnih problema i pitanja koja su do sada mučila braniteljsku populaciju jer niti danas mnogi od branitelja nemaju riješen status, primanja, zdravstveno osiguranje – rekao je Medved.

Rezanja mirovina neće biti

Kazao je i kako je sa svim županijskim bolnicama sklopljen Ugovor, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, o preventivnim zdravstvenim pregledima branitelja. Do sada je oko 33.000 branitelja obavilo preventivne preglede pri čemu se prioritet daje onima s najvećim brojem dana u borbenom sektoru.

Istakao je i kako novih rezanja braniteljskih mirovina neće biti te da su stoga već neki od članaka zakona, koji su to omogućavali, stavljeni izvan snage. – Svjesni smo i obveze povratka onih rezanja od dva puta po deset posto. U skladu s rastom BDP-a ta obveza će biti nadoknađena – rekao je Medved. Prema njegovim riječima povećanje od 200 milijuna kuna bit će iskorišteno za preventivne zdravstvene preglede i stambeno zbrinjavanje što su u Ministarstvu prepoznali kao trenutne prioritete.

Pratimo stanje u BiH

Na novinarski upit o statusu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Medved je kazao kako će i oni biti obuhvaćeni novim zakonom te da je na tu tema već razgovarao s pripadnicima HVO-a. Prokomentirao je i najave novih optužnica protiv pripadnika HVO-a i moguća uhićenja radi optužnica za ratne zločine počinjene u BiH.

– Oformili smo posebno Povjerenstvo Vlade RH, na čijem čelu sam ja, a koje kontinuirano prati stanje u BiH. Onima protiv kojih su podignute optužnice ili koji su uhićeni nudimo smo pravnu i materijalnu pomoć – rekao je Medved.

 

 Branimir Bradarić/Večernj.ba/http://www.vecernji.hr/Herceg Bosna/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara