Europska pučka stranka suspendirala Orbanov Fidesz zbog kritika na račun Bruxellesa i Sorosa

Vrijeme:1 min, 13 sec
Europska pučka stranka suspendirala je u srijedu u Bruxellesu vladajuću mađarsku stranku Fidesz. Za suspenziju je glasovalo 190 a protiv su bila 3 člana političke skupštine EPP-a. 

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Kompromisno rješenje uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine.

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Sorosevog Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

Vanjskopolitički tajnik HDZ-a Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je traženje kompromisa povijest Europske pučke stranke jer samo tako može ići dalje ovako velika organizacija.

Podsjetimo, trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje ili suspenziju Fidesza nakon što je ta stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja naseljavanja migranata u Mađarsku.

Da je kojim slučajem došlo do izbacivanja Fidesza, EPP bi izgubio njegove zastupnike, kojih u ovom sazivu Europskog parlamenta 12, a što bi moglo imati veliku ulogu u budućem odnosu snaga u Parlamentu i institucijama EU-a.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo