Herceg Bosnu uspostaviti u skladu s politikom SDA, evo kako

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 

Neki su krivo protumačili inicijativu SDA. Nije cilj ukinuti ime Republike Srpske, već u njega ugraditi Bošnjake i Hrvate, objasnio je danas Bakir Izetbegović najavu SDA da će zatražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti imena “manjeg bh entiteta”, kako RS-u tepaju u Sarajevu.

 

Ako sam dobro razumio Bakira po njihovom prijedlogu Republika Srpska trebala bi se zvati Republika Srpska, Bošnjačka i Hrvatska. Odnosno, da bi bili do kraja korektni, prefikse bi trebalo poredati po abecednom redu, pa bi novi, ustavni, naziv RS-a trebao glasiti: Republika Bošnjačka, Hrvatska i Srpska. Kako je naziv predugačak, Republika Srpska bi se ubuduće skraćeno zvala Republika Bošnjačka.

Mario Karamatić tvrdi da SDA ustrajno radi ne samo na otcjepljenu Republike Srpske, već i na uspostavi Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Kad Republika Srpska dobije novo pravično ime Republika Bošnjačka, nek je Dodik onda odcjepi. ‘Oće šipak, misli Bakir.

E, a zato Hrvati trebaju biti mudri pa odraditi sve predradnje kako bi se Hrvatske Republika Herceg Bosna uspostavila u skladu s politikom Šefik-Bakirove SDA.

Ta stranka kao što smo vidjeli svesrdno zagovara načela konstitutivnosti naroda u manjem bh entitetu, a u većem su protiv konstitutivnosti, tj. za primjenu građanskih načela. To je SDA i na djelu pokazala sugerirajući svojim biračima građanski izbor Željka Komšića radi kažanjavanja HDZ-ove politike konstitutivnog ljućenja Bošnjaka.

Iz toga bi HDZ trebao izvući pouku. SDA je napravila ključni korak u proglašenju HR HB, izborom Komšića. Sada treba nastaviti pažljivo koračati, tako da sljedeći koraci budu usklađeni s patriotskim Bakir- Šefikovim principima. Greške se ne smiju praviti, jer će SDA svaku grešku odmah oštro kazniti. Dakle, prije proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, iz naziva tog entiteta obvezno treba izbaciti prefiks “Hrvatski”.

Također, iz Ustava, dakle, Republike Herceg Bosne, treba izabaciti konstitutivne narode, jer je to, samo za teritorij Federacije, relikt Sovjetskog Saveza, kako je to Bakirova odmetnug Komšića posavjetovao N. H., da poduči Aleksandra Stankovića. Dalje, Republika Herceg Bosna ima biti, u Ustavu, definirana kao unitarni entitet, u kojem će svi građani- Hercegovci i Bosanci- biti ravnopravni na svakom pedlju Republike Herceg Bosne, bez obzira na etničku, konfesionalnu ili bilo koju drugu opredjeljenost. I u kojoj neće biti nikakvih daljnjih etničkih podjela. I da. Neka u tom građanskom entitetu vladaju liberalno- demokratska, europska načela- s hercegbosanskom šarom- da se i reisu Kavazoviću svidi.

Ako se to sve tako lijepo uradi i u Ustav zapiše, SDA neće imati ni najmanjeg razloga bilo koga kažnjavati , već, dapače, napisano i u djelo provedeno podržati.

E, da. Odmah po proglašenju Republike Herceg Bosne izbore, dakako, treba održati. Demokratskom mladu nam Republiku učiniti. I pozvati sve građane, pa i iz drugih entiteta, ako treba, neka se kandidiraju. Podržati  kandidaturu i građanina Željka za njezina predsjednika. I nitko krvna zrnca nek se ne usudi prebrojavati mu. I Dervu i Jakuba i Pilava i Zornića…Neka bude praznik demokracije u građanskoj nam liberalno-demokratskoj jednoj i jedinoj nam europskoj Republici Herceg Bosni.

Milan Šutalo

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)