´DOBAR, LOŠ, ZAO´ Cvitanović: ´Ili će BiH biti zemlja ravnopravnih naroda, ili je dugoročno neće biti´

Vrijeme:3 min, 25 sec

 

 

Talk show “Dobar, loš, zao” i urednik Marijo Vrankić ovoga četvrtka su ugostili Iliju Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990. Više nego dovoljno tema vrijednih razgovora: od najnovijeg, neki bi rekli neočekivanog, sporazuma o suradnji s HDZ-om BiH, sabora HNS-a, stalne političke krize koja ima svoja jača i mirnija razdoblja te općenitog stanja i puta njegove stranke.

 

Upravo je od toga Cvitanović htio krenuti u emisiju, od tema koje se zapravo tiču hrvatskog naroda. Na pitanje voditelja kako je izbjegao postati novi omiljeni sarajevski “pošteni Hrvat”, odgovara kako nikada neće odstupiti od stajališta malo drugačije političke paradigme koja će poštovati izborni legitimitet, koja će također imati pruženu ruku svima koji žele suradnju na zakonitim principima, u cilju neke buduće bolje i normalnije BiH.

“Treba nam prilika da pokažemo kako je ova zajednica moguća kao država tri naroda, gdje brojniji narod neće birati drugome političke predstavnike i time ih tjerati na getoizaciju, a siguran sam da je vrijeme Platformi i Alijanski prošlo te da nitko između stranaka nije spreman ići u slične eksperimente na štetu vlastitoga naroda. Spreman sam na kritiku, ali duboko vjerujem u ono što radim.”

Cvitanović dodaje kako mu je recentna medijska hajka čak u jednu ruku dobro došla, jer dobiva medijski prostor, a time priliku da rastumači zašto se nešto radi i što je cilj toga, misleći na dogovor s HDZ-om BiH.

“Niti sam dao prostor za nadu, niti sam ja ta nada, ali ostajem do kraja sa svojim narodom bez obzira na moje osobne želje. Ne možemo se praviti da se u listopadu na izborima ništa nije dogodilo. To nalaže ostavljanje vlastitih političkih ambicija i jedan drugačiji odnos prema svim nacionalnim procesima koji su pred nama.”

Cvitanović i HDZ 1990 su imali kritika na trenutačno svoju partnersku stranku, pa i na rad Hrvatskog narodnog sabora, što je bošnjačka strana smatrala nadom da će krenuti drugačijim putem kontra HDZ-a BiH. “Vidjet ćete u subotu (Sabor HNS-a BiH) da se dugotrajna politička borba isplatila. U HNS-u ćemo dobiti legitimno predstavljanje, pa tako i HDZ-a 1990. To znači da imam uporište u onome što smo kao stranka tražili i radili”, dodaje.

Također, tvrdi kako bi sretniji bio baviti se nekim privatnim poslom, ne politikom, nego biti miljenik medija koji sada u ovome dogovoru traže materijala za kritiku, od traženja pozicija do drugih beneficija.

“U Bosni i Hercegovni na najvišoj političkoj razini nema prostora za lutanje. Ja ne želim lutati na nacionalnim temama. Problem se pojavio na pitanju ‘ići ili ne ići u koaliciju’. Kada imamo potpisan sporazum oko najbitnijih pitanja, a hoće li biti koalicije je manje bitno”, kaže Cvitanović.

Na pitanje o neslaganju odbora stranke u Prozor-Rami i nedavne kandidatkinje za Predsjedništvo Dijane Zelenike, Cvitanović to potvrđuje, ali naglašava da je to sasvim normalan demokratski dio njegove stranke te da se ovakav dogovor ne odnosi na lokalne sredine poput spomenute Rame.

“Nema straha za HDZ 1990, mi idemo utabanim putem. Nema straha ni da nas “pojede velika riba”, uskoro će doći vrijeme pluralizma kod Hrvata. Tko zna tko će tada biti tzv. velika, a tko mala riba”, dodajući kako ne želi da se politika vodi frustracijama ni imenima već idejama, argumentima.

Očekivao je više od prošlih izbora, danas bi vjerojatno drugačije postupili, ali je zadovoljan s obzirom na kampanju ostalih i cijeli koloplet okolnosti. “Intenzivno sam razmišljao da se povučem s vrha stranke, ponudio sam svoju ostavku koju je središnji odbor stranke odbio. Želim da se na skorim izborima pojavi više kandidata za predsjednika HDZ-a 1990.”

Komentirajući najnoviji zaplet oko inicijative SDA da se preispita ustavnost imena Republike Srpske smatra kako je ovo potpuno nejasna inicijativa i nejasan put kojim bi država trebala ići. Bez obzira što mislim o RS-u, danas nije trenutak za to. Vidjeli ste reakciju i iz Republike Srpske, a gdje smo mi tu, pita se Cvitanović, zato je naše okrupnjavanje nužno, jer ovdje ništa više nije sigurno, smatra. “Vidimo okrupnjavanje na svim stranama bez nekih ideoloških predznaka, možda je ovo poruka što slijedi Bosni i Hercegovini.”

 

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori