HRVATSKA PREDSJEDNICA: Juncker potvrdio Plenkoviću kako nema zapreka za gradnju Pelješkog mosta

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u Sarajevu kako nema nikakvih zapreka za početak gradnje Pelješkog mosta.

 

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH hrvatska predsjednica je istaknula da je riječ o važnom razvojnom projektu za Hrvatskoj koji ni na koji način ne ugrožava interese Bosne i Hercegovine.

Objasnila je kako je članove bosanskohercegovačkog državnog vrha izvijestila o sadržaju pisma što ga je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u kojemu jasno stoji kako sa stajališta EU nema nikakvih zapreka gradnji Pelješkog mosta.

Rekla je kako je gradnja mosta prije svega pitanje povezivanja hrvatskog, odnosno teritorija EU-a, koje se nepotrebno pretvorilo u bilateralni problem između Hrvatske i BiH, prenosi HRT.

Naglasila je važnost gradnje mosta za razvoj Pelješca, od čega bi koristi imao i Neum jer se ondje više ne bi stvarale kolone na graničnim prijelazima. Pelješki most je jednostavno unutarnje razvojno pitanje Hrvatske i nikakve neprijateljske namjere tu ne postoje i nadam se da ćemo to do kraja raščistiti i staviti ‘ad acta’ kao otvoreno pitanje, kazala je predsjednica Hrvatske.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako njegova zemlja nažalost još nema strategiju vanjske politike, zbog čega i nastaju problemi poput ovoga oko gradnje Pelješkog mosta pri čemu svaka strana u BiH na različite načine interpretira državne interese.

Rekao je kako on osobno nema nikakvih dvojbi o tome da je Pelješki most opravdan projekt koji će koristiti i BiH, prije svega Neumu. Neum jest strateški interes BiH, ali i hrvatskog naroda u BiH.
Želimo da ostane turistički biser, a upravo stoga je Pelješki most i strateški interes BiH, kazao je Čović ističući kako se nada da će uskoro prestati potreba da se to pitanje upotrebljava za predizborne svrhe.

Time je aludirao na stajališta dužnosnika vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) koji ustraju na tome da se gradnja Pelješkog mosta obustavi sve dok ne bude utvrđena međudržavna granica s Hrvatskom.

Predsjednica Hrvatske danas (četvrtak) nastavlja posjet BiH. Posjetit će srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira “Palavra” u obližnjoj Novoj Bili i tamošnju hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić”. Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar “Don Bosco” te se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle. U petak će u Tuzli obići Katolički školski centar “Sv. Franjo” te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Tijekom ovog posjeta BiH predsjednica Hrvatske će prvi put obići bosansku Posavinu, točnije Orašje i Derventu. Posjetit će tamošnje Hrvate i franjevačke samostane.

Jučer (srijeda je predsjednica Hrvatske razgovarala s članovima Predsjedništva BiH, kolegija oba doma Parlamenta BiH, bila je na radnom ručku s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, te razgovarala s vrhbosanskim nabiskupom Kardinalom Vinkom Puljić, a susrela se i “Majkama Srebrenice”.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)