Vukelić: Agencije za zapošljavanje stranaca otvaraju se preko noći

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Direktorica agencije za zapošljavanje Manuela Vukelić rekla je kako podržava nastojanje države da regulira tržište i zapošljavanje stranaca.
– Po našem iskustvu najveći problem je sustav. Je li sustav spreman i opremljen da odradi sav administrativni posao?, rekla je.

Naglasila je kako se zakonom i dalje ne regulira pitanje otvaranja i kvalitete agencija za zapošljavanje na tržištu.

– Smatram da se agencije za zapošljavanje otvaraju preko noći i one remete cijeli proces i nastojanja države da se poboljša kvalitetu radne snage u Hrvatskoj. Većina agencija je osnovana samo da bi dovela radnu snagu, a ne da bi poboljšala gospodarstvo i olakšala rad na tržištu rada, rekla je.

– Što se tiče zadužnica, osobno ne znam još uvijek kako će to funkcionirati u praksi, ali smatram da ozbiljan poslodavac ne bi trebao imati problema s time, ako ozbiljno želi dovesti stranca. Ako poslodavac izda zadužnicu za jednog radnika, a taj ne dođe, ja vjerujem da će ta zadužnica vrijediti za nekog drugog stranca. Smatram da zadužnica neće riješiti problem, rekla je.

Naglasila je kako agencije imaju veliki problem s administracijom.

– Mislim da će se u nekim dijelovima smanjiti rok za izdavanje radnih dozvola, a negdje će se povećati. Po meni je tu najveći problem. U praksi se pokazalo recimo da se u PP Remetinec radne dozvole čekaju i do deset mjeseci od predaje zahtjeva. Moramo to ubrzati ako želimo da ti ljudi dođu u Hrvatsku, rekla je direktorica agencije za zapošljavanje.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori