Von der Leyen u Jablanici: Europa vas neće ostaviti same

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Predsjednica von der Leyen nije krila snažnu potresenost prizorima stradanja na sjeveru HNŽ-a

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, zajedno s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, predsjednikom Vlade Srednjobosanske županije Tahirom Lendom, ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a Emilom Balavcem te gradonačelnicima i načelnicima poplavama pogođenih gradova i općina, susrela se danas u Donjoj Jablanici s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, na jednoj od najkritičnijih točaka nedavnih bujičnih poplava i klizišta u kojima su živote izgubila 24 žitelja Jablanice i Konjica.

Upoznavši čelnicu Europske komisije s prvim, preliminarnim izračunima posljedica prirodne nepogode čiji razmjeri još nisu do kraja procijenjeni, predsjednica Buhač je naglasila kako Jablanica i Konjic, zajedno sa županijskom izvršnom i zakonodavnom vlasti, a uz punu potporu Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, čine maksimalne napore kako bi se život što je prije moguće počeo vraćati u normalne tokove.

– Štete nastale na stambenim i javnim, infrastrukturnim objektima, bez pomoći naših prijatelja nikada ne bismo mogli samostalno sanirati. Prvih je dana ukupan fokus sviju nas, i brojnih naših prijatelja iz susjednih zemalja koji su nesebično priskočili u pomoć, bio na spašavanju unesrećenih, potrazi za nestalima i osposobljavanju glavnih prometnih i opskrbnih pravaca. Sada utvrđujemo razmjere štete i radimo planove i programe njezine sanacije, a već je sada razvidno kako iznosi potrebni za obnovu premašuju 200 milijuna KM. U vašemu dolasku vidimo nadu i dodatno ohrabrenje. Nadu da ćemo u ovomu dugotrajnom procesu obnove imati solidarnost i potporu unutar obitelji europskih zemalja gdje sami težimo biti, uvjereni kako ni u ovoj nesreći ne ćemo ostati sami – kazala je Buhač, zahvalivši von der Leyen na dolasku na nepogodom pogođeni sjeverni prostor HNŽ-a.

– U više ste navrata posvjedočili kako ste istinski prijatelj BiH i kako, u jednoj snažnoj sinergiji s predsjednikom Vlade RH gosp. Andrejom Plenkovićem i poštovanom predsjedateljicom Vijeća ministara BiH gđom Borjanom Krišto, ohrabrujete sve nas ovdje da odlučno gledamo naprijed i predano radimo na procesu približavanja Europskoj uniji. Želim ponoviti kako znamo cijeniti vašu brigu, osobito vam i ovom prigodom zahvaljujući na žurnoj aktivaciji sustava europske civilne zaštite. Cijenimo vašu spremnost za pomoć koja nam je neophodna, posebno poruke koje ste danas uputili, a iskreno se nadam kako će ova nesreća poučiti sve nas zajedno gdje nam je mjesto i čemu kao država trebamo težiti, a to je europska obitelj – zaključila je predsjednica Vlade HNŽ-a.

Predsjednica von der Leyen nije krila snažnu potresenost prizorima stradanja na sjeveru HNŽ-a, a u kratkomu je obraćanju jasno poručila kako BiH, kao zemlja kandidatkinja, neće ostati sama i bez europske pomoći odnosno kako će Europska unija osigurati prijeko potrebnu potporu procesu sanacije i obnove pogođenih područja te normaliziranju života njihovih žitelja.

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori