Ministar Marić o huliganskom nasilju u Mostaru: Sigurnost građana nije ugrožena

Vrijeme:4 min, 15 sec

 

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Marijo Marić, gostujući u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, govorio je o nedavnim navijačkim neredima u Mostaru, stanju sigurnosti u županiji, te ulozi policije u sprječavanju i rješavanju ovakvih incidenata.

U razgovoru se osvrnuo na sve češće sukobe navijačkih skupina, izazove koji prate rad policije, kao i na buduće planove za poboljšanje sigurnosnog sustava i tehnološke modernizacije Ministarstva unutarnjih poslova.

Huliganizam i navijačke skupine

Marić je otvoreno govorio o fenomenu huliganizma, koji sve češće pogađa ne samo Mostar, već i druge dijelove zemlje i svijeta. “To su osobe koje su pripadnici navijačkih skupina, no tko je ikada bio na sportskim događajima zna da ovakvo ponašanje ima malo veze s pravim navijanjem,” rekao je ministar. Sukobi su često dogovoreni unaprijed, a organizirane skupine se sastaju s namjerom sukoba, što otežava rad policije.

Posebno je istaknuo specifičnost Mostara, grada s dva velika nogometna kluba i navijačkim skupinama koje često ulaze u međusobne sukobe. “Ovakvi incidenti nisu rijetkost u gradu, no ključna je prevencija. Policija svojim proaktivnim radom nastoji prevenirati ovakve događaje,” dodao je Marić.

Zatvorenost navijačkih skupina i izazovi za policiju
Ministar Marić istaknuo je kako je jedan od najvećih izazova nesuradnja između navijačkih skupina i policije. Navijači nerijetko odbijaju surađivati i prijaviti počinitelje ili sudionike sukoba, što otežava provođenje istraga.

“Postoji jedan prešutni kodeks unutar tih skupina, zbog kojeg oštećeni često odbijaju suradnju s policijom, čime cijeli postupak dobiva novu dimenziju,” objasnio je.

Policija se, prema riječima ministra, suočava i s opasnostima na terenu. Tijekom posljednjih nereda u Mostaru, na Španjolskom trgu, u sukobu je sudjelovalo preko 200 osoba. “Snimke s društvenih mreža pokazuju kaos koji je nastao, ali unatoč svemu, niti jedan prolaznik niti policajac nije ozlijeđen,” naglasio je Marić, dodavši da je policija brzo i učinkovito kontrolirala situaciju.

Mladost kao faktor sukoba

Posebno zabrinjava činjenica da su u ove nerede uključeni izrazito mladi ljudi. Marić je istaknuo kako veliki broj sudionika dolazi iz redova maloljetnika, što dodatno zabrinjava policijske i socijalne službe. “Mladi ljudi traže osjećaj pripadnosti skupini, a često izvršavaju zapovijedi hijerarhijski postavljenih vođa tih skupina,” rekao je Marić.

Pojasnio je kako se policija, u suradnji sa stručnjacima poput psihologa i socijalnih radnika, pokušava nositi s ovim fenomenom. Riječ je o specifičnoj supkulturi koja zahtijeva pažnju s više strana, jer nije dovoljno samo djelovati represivno. Važan je i odgojni i preventivni rad, naglasio je.

Podsjetio je na događaje iz proljeća, kada su se sukobi između navijača pojačali zbog krađe transparenata, što je izazvalo lančane reakcije i dodatno potpalilo sukobe među skupinama. “Postoji cijeli sustav vrijednosti unutar tih skupina, a ovi incidenti su često dio nečega puno većeg, što promatračima može izgledati nevažno, ali u kontekstu tih skupina nosi veliku važnost,” objasnio je.

Sigurnosna situacija u županiji

Unatoč ovakvim incidentima, Marić tvrdi da je sigurnosna situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zadovoljavajuća. Policija je brzo stavila situaciju pod kontrolu i spriječila širenje sukoba na širem području grada. “Činjenica da nije bilo većih oštećenja na privatnoj ili javnoj imovini, kao i da nisu ozlijeđeni prolaznici, dokaz je da policija dobro radi svoj posao,” kazao je ministar.

Dodao je kako ovakvi događaji mogu poljuljati povjerenje građana u policiju i vlasti, no naglasio je važnost objektivnog sagledavanja situacije. “Ponekad se stvori panika ili se traže krivci, ali kada se situacija smiri i sve sagleda s vremenske distance, vidi se da su ovakvi incidenti izolirani i nisu postali pravilo,” rekao je Marić.

Tehnička i kadrovska spremnost policije

Govoreći o tehničkoj i kadrovskoj spremnosti MUP-a HNŽ, Marić je istaknuo kako su materijalno-tehnička sredstva u zadovoljavajućem stanju. “Policija je opremljena vozilima i opremom koja je potrebna za svakodnevni rad, a unazad nekoliko godina kontinuirano ulažemo u modernizaciju,” rekao je ministar.

Posebno je istaknuo i važnost kadrovskog osnaživanja policije. Trenutno je u tijeku natječaj za prijem 145 novih policijskih službenika, a do kraja godine planira se raspisivanje natječaja za prijem dodatnih 200 službenika. “To su velike brojke, ali neophodne su zbog prirodnog odlaska u mirovinu i drugih potreba,” objasnio je Marić.

Planovi za budućnost i digitalizacija

Jedan od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a je digitalizacija i modernizacija administrativnih procesa. “Naš odjel za informatičke tehnologije radi na razvoju sustava koji će pomoći i građanima i policiji u svakodnevnom radu. Planiramo uvođenje redomata na šalterima, što će smanjiti gužve i čekanja, a radimo i na uvođenju elektroničkih sustava identifikacije pomoću otiska prsta,” najavio je Marić.

Digitalizacija će također pomoći policiji u praćenju prekršaja i vođenju evidencija, a planira se i modernizacija sustava za registraciju prekršaja stranih državljana i drugih kršenja zakona na terenu.

Poruka građanima

Za kraj razgovora, ministar Marijo Marić uputio je poruku građanima Hercegovačko-neretvanske županije. “Policija je tu da osigura mir i sigurnost građana. Incidenti poput ovog posljednjeg nereda na Španjolskom trgu ne bi trebali poljuljati povjerenje u MUP. Mi smo tu, radimo svoj posao 24 sata dnevno, a naš cilj je uvijek zaštititi građane,” rekao je.

Zaključio je kako je siguran da će policija nastaviti uspješno obavljati svoj posao te da građani mogu biti sigurni u zaštitu koju pruža. “Da, sigurni smo,” rekao je Marić na kraju razgovora.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori