Britanac osuđen (uvjetno) zato što se u sebi molio ispred klinike za pobačaje

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Još jedan građanin Ujedinjenog Kraljevstva, što postaje sve češća pojava, osuđen je zbog tihe molitve (molitve u sebi) u blizini ustanove za pobačaje. Adam Smith-Connor, veteran i otac dvoje djece, osuđen je na uvjetni ostanak na slobodi – vrstu uvjetne kazne – te da mora platiti 9000 funta (10.800 eura) troškova kaznenog progona. Sud je u svojoj odluci utvrdio da se Smith-Connorova molitva računa kao “neodobravanje pobačaja”, budući da je imao sklopljene ruke i pognutu glavu, izvijestilo je američko katoličko glasilo Aleteia, pozivajući se na izvješće Saveza za obranu slobode Ujedinjenog Kraljevstva – Alliance Defending Freedom UK (ADF).

 

Presuda Smith-Connor krivom dolazi samo nekoliko tjedana prije nego što će tampon-zone stupiti na snagu u svakoj klinici za pobačaje u Engleskoj i Walesu, 31. listopada, kao dio Zakona o javnom redu iz 2023. Također dolazi tjednima nakon što su sudovi odredili gospođi Isabel Vaughan-Spruce, koja se suočila sa sličnim optužbama za molitvu preblizu ustanove za pobačaje, 13.000 funti odštete za nezakonito uhićenje.

U izvješću Alliance Defending Freedom (ADF), koje je poduprlo njegovu obranu, Smith-Connor izrazio je zbunjenost što je tiha molitva dovela do toga da ga se smatra kriminalcem:

“Danas je sud odlučio da određene misli – tihe misli – mogu biti nezakonite u Ujedinjenom Kraljevstvu. To ne može biti ispravno. Sve što sam radio bilo je moliti se Bogu, u privatnosti vlastitog uma – a ipak sam osuđen kao kriminalac?” upita Smith-Connor.

Zatim je istaknuo svoju 20-godišnju službu u vojnim pričuvama, koja je uključivala i turneju po Afganistanu. U vremenu otkako je napustio oružane snage nastavio je živjeti duh služenja kroz volontiranje u svojoj crkvi i radeći kao zdravstveni djelatnik.

ADF je dalje objasnio da je sud u svojoj odluci utvrdio da se Smith-Connorova molitva računa kao “neodobravanje pobačaja”, budući da je imao sklopljene ruke i pognutu glavu. Također je istaknuto da je vlada potrošila 90.000 funti za sudski progon tog “zločina”, za koji je maksimalna kazna od 1.000 funti.

Jeremiah Igunnubole, pravni savjetnik za ADF UK, komentirao je presudu, nazivajući ju “prekretnicom golemih razmjera”:

“Čovjek je danas osuđen zbog sadržaja njegovih misli – njegovih molitava Bogu – na javnim ulicama Engleske. Teško da možemo potonuti niže u našem zanemarivanju temeljnih sloboda govora i mišljenja. Pomno ćemo pogledati presudu i razmatramo mogućnosti žalbe. Ljudska su prava za sve ljude – bez obzira na njihovo mišljenje o pobačaju.”

Povezano:

Zdravko Gavran: Globalni tsunami protiv „Muško i žensko stvori ih“ (sve)

Aleteia/Hrvatsko nebo

Odgovori