Zelenski se na kraju europske turneje sastao s papom Franjom

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se danas s papom Franjom u Vatikanu, u okviru burne turneje po europskim prijestolnicama s ciljem pribavljanja podrške saveznika uoči teške zime.

Zelenski traži vojno i financijsko pojačanje tijekom 48-satnog putovanja u London, Pariz, Rim i Berlin, zbog straha od smanjenja podrške ako Donald Trump idući mjesec pobijedi na izborima za američkog predsjednika.

Nakon što se sinoć sastao s italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni na večeri, Zelenski je jutros krenuo na svoju drugu privatnu audijenciju u Vatikan, nakon sastanka u svibnju 2023.

Franjo – vođa skoro 1,4 milijarde katolika u svijetu – u više navrata je pozivao na mir u Ukrajini i redovito se moli za njen “napaćeni” narod.

Papa – koji se također susreo sa Zelenskim na summitu G7 u lipnju – izazvao je, međutim, bijes u Kijevu ove godine nakon što je dao intervju u kome je pozvao Ukrajince da “podignu bijelu zastavu i pregovaraju”.

U zajedničkoj izjavi za medije sa Zelenskim sinoć, Meloni je obećala podršku Kijevu “koliko god bude potrebno” i najavila da će sljedeća međunarodna konferencija o obnovi za pomoć njegovoj zemlji biti u Rimu u srpnju.

Zelenski je u Parizu neposredno prije toga razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon čega je demantirao medijske napise da je s Rusijom razgovarao o uvjetima prekida vatre.

– To nije tema naših razgovora – izjavio je novinarima u glavnom gradu Francuske.

– To nije u redu. Rusija puno radi s medijskim dezinformacijama, pa je to (takve vijesti) razumljivo – dodao je ukrajinski čelnik, prenosi AFP.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori