Izrael najavljuje da će osveta Iranu biti “smrtonosna, precizna i iznenađujuća”, Biden dao potporu

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

U srijedu su telefonski razgovarali američki predsjednik Biden, koji je do danas nastojao odgovoriti Izrael od osvetničkog udara na Iran, i izraelski premijer Netanyahu.  No predsjednik Biden potvrdio je nakon polusatnog razgovora svoju “čeličnu” potporu Izraelu, priopćila je Bijela kuća. Sve se to događa usred eskalacije nasilja u Gazi i Libanonu odnosno sukobljenosti Izraela s “osovinom otpora”, koja osim vrlo moćnoga Irana obuhvaća Hezbolah, Hamas, palestinske skupine na Zapadnoj obali te proiranske paramilitarne organizacije u Siriji, Iraku i Jemenu. Velika su protuizraleska i protužidovska raspoloženja osobito među muslimanima, kojih u svijetu ima oko dvije milijarde. Židova ima ukupno 15,7 milijuna.

 

Razgovor dvojice bio je njihov prvi javno objavljeni razgovor od kolovoza. Bijela kuća je u priopćenju rekla da se pozivu pridružila potpredsjednica Kamala Harris, koja će ga naslijediti na američkim predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca.

“Predsjednik je potvrdio svoju čvrstu predanost sigurnosti Izraela”, dodaje se u priopćenju. “Nedvosmisleno je osudio iranski napad balističkim projektilima na Izrael 1. listopada.”

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre opisala je razgovore kao “izravne” i “produktivne”.

Velika zabrinutost u svijetu

U svijetu i dalje vlada velika zabrinutost zbog očekivanoga izraelskog protuudara na Iran, iz osvete za nedavni iranski raketni napad na Izrael. Analitičari razmatraju moguće oblike, ciljeve i opseg izraelskog napada te zaprijećeni iranski odgovor. Velika je zabrinutost da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, kroz koji prolazi trećina svjetske trgovine naftom i petina svjetske trgovine katarskim ukapljenim plinom

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant u srijedu je rekao da će osveta Iranu za njegov raketni napad biti “smrtonosna, precizna i iznenađujuća”, u videozapisu objavljenom u izraelskim medijima u srijedu.

“Tko god nas napadne, platit će cijenu. Naš napad bit će smrtonosan, precizan i iznenađujući. Oni neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo”, rekao je Gallant nakon što je iranski raketni napad 1. listopada opisao kao neuspjeh.

Gallant je u izjavi rekao da je odgodio posjet Pentagonu na Netanyahuov zahtjev dok premijer ne razgovara s Bidenom, što je potvrdio i američki Pentagon.

Naslovnica: arhivska slika susreta Netanyahua i Bidena iz g. 2023.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori