Featured Video Play Icon

Kamenolom smrti u Jablanici?

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Kamenolom na brdu iznad Donje Jablanice, iz kojeg su nakon obilnih kiša poplavni valovi odnijeli stijene i sravnili naselje u kojem je dosad pronađeno tijela 15 žrtava, nije imao važeću koncesiju, potvrdila je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Vlada HNŽ-a je istaknula da kamenolom nije dobio dozvolu za eksploataciju kamena, zbog čega je radio ilegalno. Tužiteljstvo HNŽ-a otvorilo je predmet kako bi se istražila njegova potencijalna povezanost s katastrofom koja je pogodila Donju Jablanicu.

“Zadužila sam resorno ministarstvo da mi dostavi svu dokumentaciju, budući da ova vlada nije izdala nikakvu koncesiju niti primila koncesijske naknade”, izjavila je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Bivši ministar gospodarstva HNŽ-a Željko Laketić izjavio je da nije bilo zahtjeva za koncesiju tijekom njegovog mandata te da kamenolom nije mogao raditi legalno. “Sigurno nisu imali dozvole. Vlasništvo je županijsko i koncesiju mora netko dobiti, ali takvih zahtjeva nije bilo”, rekao je Laketić za RTV HB.

U tijeku je i analiza u kojoj će se utvrditi koliko je rad kamenoloma, koji je mijenjao konfiguraciju zemljišta, doprinio velikom broju žrtava. Eko-aktivisti su mišljenja da je kamenolom značajno utjecao na povećanje rizika od odrona, upozoravajući na dugogodišnje ignoriranje problema nekontrolirane eksploatacije prirodnih resursa u BiH.

Područje Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka u posljednjih nekoliko dana zahvatilo je više od pola tone oborina po četvornom metru, što je uzrokovalo poplave i klizišta.

“Postoje prirodni, ali i antropogeni uzroci ovakvih katastrofa”, istaknuli su stručnjaci za zaštitu okoliša, naglasivši kako uz eksploataciju kamena i izgradnju infrastrukture dolazi do poremećaja u prirodnoj ravnoteži.

Ekolozi podsjećaju i na slučaj iz travnja ove godine kada se, nakon eksplozije u kamenolomu u Bijeloj, dogodio veliki odron u rijeku, srećom bez ljudskih žrtava. No, to je bio samo još jedan primjer nekontrolirane eksploatacije resursa bez adekvatnog nadzora.

Uslijed novih najava obilnijih padavina, Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje, dok su stručnjaci upozorili na rizik od daljnjih klizišta i bujica.

“Uslijed dodatnih padalina moglo bi doći do novih klizišta, što predstavlja veliku opasnost za ljude i ekipe koje pružaju pomoć”, upozorio je Vedran Zubić, profesor geografije.

Ekolozi su također upozorili na druge štetne zahvate poput izgradnje mini-hidroelektrana i solarnih postrojenja, koji dodatno mijenjaju prirodne tokove i doprinose razornim posljedicama ekstremnih vremenskih uvjeta.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori