Finiš izborne kampanje Čović poziva Hrvate na zajedništvo, Izetbegović proziva “trojku” za izdaju Bošnjaka, Dodik hvali četnike

Vrijeme:3 min, 26 sec

 

U finišu izborne kampanje posve različiti narativi i poruke čelnika triju najvažnijih stranaka kod Hrvata, Bošnjaka i Srba – od optimizma i poziva na reforme do ratnih truba

Posve različiti narativi u Bosni i Hercegovini bilježe se u završnici kampanje za lokalne izbore ovisno o tome dolaze li s hrvatske, bošnjačke ili srpske strane, a velike razlike postoje unutar pojedinih nacionalnih korpusa, posebice bošnjačkog, ovisno o tome radi li se o vladajućim ili oporbenim strankama, piše Večernji list BiH. Vrlo sličan narativ koriste oporbeni bošnjački SDA, ali i vodeći srpski SNSD, inzistirajući na “velikim” temama koje su daleko od onih čija rješenja očekuju građani na lokalnim izborima.

Samo ilustracije radi, poruke čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa skupa u Žepču, koji se smatra jednom od izazovnijih sredina, zorno svjedoče o potpunom zaokretu u odnosu na većinu političke arene. Nije propustio istaknuti borbu za jednakopravnost Hrvata, ali i ponuditi poruke koje govore o budućnosti.

Izdaja, četnici

– HDZ BiH danas predvodi sve procese, skrbeći se o svakom Hrvatu diljem Bosne i Hercegovine. Svi vi koji živite za svoje Žepče i želite u njemu živjeti kao u najljepšem gradu na svijetu, učinite sve da svaki Žepčak 6. listopada dođe na izborno mjesto. Time će jasno podržati našu listu za Općinsko vijeće Žepče te osigurati potrebnu energiju koja se danas ovdje osjeća. Zajedno možemo jamčiti svakom Žepčaku bolji i uredniji život, sustižući najbolje standarde. To možemo ostvariti samo ako smo zajedno. Budite skromni, ponizni i služite svom narodu – rekao je Čović.

Kada se pak usporede čelnici stranaka koji se najčešće spominju u njegovu kontekstu, riječ je o potpunom zaokretu u odnosu na huškačku i retoriku straha koju potiče u gotovo svakom istupu čelnik SDA Bakir Izetbegović. On je govorio u Jajcu. Boldirane riječi koje se ističu u njegovu obraćanju su “prodali”, “radi fotelja”, “prodali su obraz”, “ratnom zločincu”… On, kako je njegova stranka počela, s takvim megafonom i okončava kampanju za izbore – optužbama “trojke” za izdaju Bošnjaka i portretiranju Hrvata i Srba kao neprijatelja. Čak i oko izbora načelnika u središnjoj Bosni. – Prodali su obraz i ponos Bošnjaka. Uspjeli su u Novom Travniku, a zatim su HDZ-u pomogli i u Mostaru te ratnom zločincu Fikretu Abdiću u Velikoj Kladuši i SNSD-u u Srebrenici. Ponovno pokušavaju isto. Rade to svjesno, kao što su svjesno HDZ-u već predali poziciju suca Ustavnog suda BiH, Autoceste, Fond za zaštitu okoliša, Agenciju za državnu službu i cijeli niz drugih važnih pozicija – izjavio je predsjednik SDA.

Za razliku od njega, čelnik SDP-a Nermin Nikšić nije napadao SDA, nego je u obraćanju u Tuzli govorio o perspektivi ovoga grada na koji je ponosan jer je, kako je rekao, “crven” od Drugog svjetskog rata. – Tuzla je središte novih tehnologija – rekao je Nikšić, a kandidat ove stranke za gradonačelnika Zijad Lugavić najavio je konkretne prijedloge za podizanje kvalitete života, izgradnju bolje infrastrukture, bržih i lakših usluga za građane te, što je najvažnije, očuvanje ovoga grada kao mjesta višenacionalne realnosti BiH.

Središnja Bosna i Mostar

Kandidat Naše stranke za Općinu Centar u Sarajevu Srđan Mandić ponosan je jer je vraćena demokracija u ovu općinu te je najavio brojne projekte. U Republici Srpskoj čelnik entiteta Milorad Dodik veličao je četnike koji su spasili američkog pilota 1944. godine, čiji je zrakoplov pao u BiH. Pri tome je napao veleposlanika SAD-a u BiH. Stranke još danas, prije početka predizborne šutnje, šalju posljednje poruke, a posebno je primjetan intenzivan rad na terenu u sredinama u kojima su istraživanja pokazala neizvjesnost u pogledu nedjeljnih izbora.

Ističu se hrvatsko-bošnjačke sredine u Federaciji BiH: Stolac, Mostar, Uskoplje, Busovača, Novi Travnik, Vitez, Jajce i Žepče. U Stocu su prosvjedovali i zbog toga što instalirani skeneri bitno usporavaju proces glasovanja, zbog čega su zatražili da se novougrađena oprema premjesti na biračka mjesta gdje je prijavljen manji broj birača. Ključna utakmica u ovim sredinama vodi se oko toga hoće li prvi ljudi biti iz bošnjačkih odnosno hrvatskih stranaka, što će utjecati i na podizanje međunacionalnih napetosti. Kako bilo, ovi su izbori prigoda i za promjene. Kakve, sami će ponuditi odgovor u nedjelju u 142 sredine u BiH.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori