Izrael planira ograničenu kopnenu invaziju na Libanon i prijeti Iranu da se ne osvećuje

Vrijeme:5 min, 47 sec

 

Izraelski zrakoplovi ponovno su noćas bombardirali Hezbolahove položaje u Libanonu. Premijer Netanyahu prethodno je upozorio Iran da ne napada Izrael kako bi se osvetio za ubojstvo vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha počinjeno u koncentriranom napadu bombama, među kojima i američkim bombama za razbijanje bunkera, te raketama, s ukupno 80 projektila, na zgradu i sklonište u kojem se vrh Hezbolaha nalazio. Među žrtvama zračnog napada našao se tada i iranski brigadni general Abbas Nilforušan, zamjenik zapovjednika za operacije Iranske revolucionarne garde. Dok je Hezbolahovo vodstvo dijelom pobijeno, uvelike u komunikacijskom rasulu i krizi međusobnog povjerenja zbog izraelskog obavještajnog prodora u njegove redove i vrhove, a pripadnici pod teškim psihološkim šokom, i dok već ima oko 300.000 raseljenih, Izrael planira ograničenu kopnenu invaziju na jug Libanona; za to je osposobio dvije brigade kopnene vojske.

 

Što će učiniti Hezbolah, što Iran, što „islamski otpor“?

Iran stoji iza Hezbolaha, stvorio ga je te ga desetljećima naoružava i pomaže mu, obučava njegove borce te bitno utječe na njegovu kadrovsku i drugu politiku i postupanje. Iran je i obavještajno prisutan u Libanonu, a osobito u samom Hezbolahu, najmoćnijoj ne-državnoj vojsci na svijetu. Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je petodnevnu nacionalnu žalost nakon pogibije Nasrallaha u predgrađu Beiruta. A iranski potpredsjednik Mohammad Reza Aref već je izjavio da će “nepravedno krvoproliće” dovesti do “uništenja” Izraela. Njegova zemlja ostat će lojalna “islamskom otporu”. Iranski predsjednik Masud Pezeškian optužio je SAD za umiješanost u ubojstvo Nasrallaha, ne navodeći pritom nikakve dokaze.

Nakon pretrpljenih udaraca, nije razvidno tko bi u Hezbolahu sada uopće mogao zapovijedati njegovih snagama, odnosno izdavati zapovijedi o napadima na Izrael. Procjenjuje se da će sada Hezbolah vjerojatno čekati upute iz Irana. Nejasno je hoće li Iran sada priskočiti u pomoć. Nova iranska vlada pod predsjednikom Pezeškian bori se s teškom gospodarskom krizom i teži približavanju Zapadu.

Netanyahu prkosno prijeti

Iran je pozvao na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog izraelskih akcija u Libanonu i cijeloj regiji. “Islamska Republika Iran snažno upozorava da se ne napada njezina diplomatska predstavništva ili predstavnike”; ona “ne će tolerirati ponavljanje takve agresije”, napisao je iranski veleposlanik pri UN-u Amir Saeid Iravani u pismu 15-članom tijelu nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha, a čini se, pejdžerom, i iranskog veleposlanika u Libanonu. “Iran neće oklijevati koristiti svoja inherentna po prema međunarodnom pravu.”

“Moja poruka režimu ajatolaha: tko nas god napadne, mi ćemo ga napasti”, rekao je obraćajući se vodstvu u Teheranu izraelski premijer, koji svojom odlučnošću prkosi nisu aktera na Bliskom istoku i veliku broju članice UN-a, na čijoj je Općoj skupštini krajem ovog tjedna održao borben govor. “Ne postoji mjesto u Iranu ili na Bliskom istoku koje duga ruka Izraela ne može dosegnuti”, upozorio je Netanyahu Iran, a time i ostale države i organizacije na Bliskom istoku.

Stanje u Libanonu, razaranja u bombardiranjima, kriza Hezbolaha, izbjeglice, psihološki šok…

Nedavni napadi na pripadnike Hezbolaha eksplozivima postavljenima u uređajima za komunikaciju, pri čemu su poginule stotine, a teško ozlijeđene tisuće pripadnika, zatim ubojstva najviših civilnih i vojnih dužnosnika te sustavno uništavanje Hezbolahovih raketnih i drugih položaja i arsenala u južnom Libanonu i razorni udari zrakoplovstva na precizno ciljane zgrade i druge lokalitete izazvali su strah i paniku među pripadnicima i stanovništvom. Više od 200.000 ljudi interno je raseljeno, a više od 65.000 Sirijaca i izbjeglica iz Sirije prebjeglo je ovih dana natrag u Siriju.

Analitičari još ne mogu procijeniti koliko je Hezbolah oštećen i koliko je uništeno njegova naoružanja i infrastrukture, no slažu da se unatoč pretrpljenim štetama i dalje ne smije podcijeniti moć Hezbolaha, koji je prije ovih napada raspolagao s tisućama raketa i projektila kratkog, srednjeg i dugog dometa.

Izrael je na povijesnoj prekretnici

Izrael je na povijesnoj prekretnici, rekao je krajem tjedna Netanyahu. Ciljano ubojstvo Nasrallaha opisao je kao “obračun s masovnim ubojicom”. “On nije bio bilo kakav terorist, već terorist par excellence (uzor-terorist)”, rekao je Netanyahu. Vođa Hezbollaha kriv je za ubojstvo nebrojenih Izraelaca, stotina Amerikanaca i desetaka Francuza. Njegovo ubojstvo bilo je nužan korak za promjenu odnosa snaga na Bliskom istoku, objasnio je Netanyahu svijetu. On također tvrdi da je Hamas sada spremniji osloboditi taoce otete iz Izraela. Što više vođa Hamasa Jihia al-Sinwar osjeća da mu Hezbolah ne može priteći u pomoć, “to su veće šanse da naši taoci budu vraćeni”, dodao je.

Jutros je izraelska vojska potvrdila da su zračne snage IDF-a noćas ponovno bombardirale položaje Hezbolaha u Libanonu: u svega nekoliko sati napale su desetke ciljeva u toj susjednoj zemlji na sjeveru. Napadi su ciljali lansirne rampe koje su bile usmjerene na izraelski teritorij, skladišta oružja i drugu “terorističku infrastrukturu” proiranske šijitske milicije.

Nastavljaju se i napadi Hezbolaha na izraelski teritorij. Po izraelskim navodima, oko osam raketa ispaljenih iz Libanona jutros je pogodilo područje grada Tiberije na sjeveru Izraela. Projektili su pali na “otvorena područja”, rečeno je. Ozlijeđenih nije bilo. Od početka rata u Gazi prije gotovo jedne godine Hezbolah gotovo svaki dan granatira ciljeve u sjevernom Izraelu, tvrdeći da time želi dati potporu Hamasu u Pojasu Gaze u borbi protiv Izraela i ondje postići prekid izraelske invazije.

Biden: Ubojstvo Nasrallaha – „čin pravednosti“

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Nasrallahovo ubojstvo “činom pravednosti” za žrtve njegove desetljećima duge vladavine terora, istaknuvši da SAD i nadalje podupire pravo Izraela na samoobranu od Hezbolaha i drugih terorističkih skupina koje podupire Iran. No, dodao je, cilj SAD-a ostaje deeskalacija sukoba u Pojasu Gaze i Libanonu putem diplomacije. Iz sigurnosnih razloga američka vlada naredila je premještanje obitelji američkih diplomata iz Libanona na sigurnija područja. Razlog je nepredvidiva situacija u Beirutu, rečeno je. Ponovno su pozvani američki državljani da hitno napuste Libanon dok to još mogu učiniti komercijalnim letovima.

I njemačka vlada povlači iz Libanona svoje diplomate i poziva građane da napuste tu zemlju, ali slične mjere provodi i u Izraelu, zbog straha od učinaka uzvratnih napada i eventualne ratne eskalacije u kojoj bi se i Izrale našao mnogo više na udaru ’osovine otpora“, kako Iran skupno naziva proiranske i od Irana pomagane i naoružavane, uglavnom šijitske, paramilitarne organizacije u Iraku, Siriji, Libanonu, Gazi, Jemenu i drugdje na Bliskom istoku.

Baerbock: Postoji rizik da cijela bliskoistočna regija još više klizne u “apsolutnu spiralu nasilja”

Njemačka savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) izrazila je zabrinutost za sigurnosnu situaciju na Bliskom istoku, ali i konkretno za sigurnost Izraela. “Situacija je izuzetno opasna”, rekla je ona, ocijenivši kako postoji rizik da cijela bliskoistočna regija još više klizne u “apsolutnu spiralu nasilja”.

Njemačka na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, zajedno sa SAD-om, Francuskom i nekoliko arapskih država, pozvala na 21-dnevni prekid vatre kako ne bi došlo do daljnje eskalacije. No dogodilo se suprotno. Upozorenje je Izraelu glasilo: “Postoji ozbiljna mogućnost destabilizacije cijelog Libanona, a to ni na koji način nije u interesu sigurnosti Izraela.” No, u načelu, pravo Izraela na samoobranu vrijedi i dalje, rekla je Baerbock, a to znači da je dopušteno napadati terorističke ciljeve.

 

Globalni mediji/Hrvatsko nebo

Odgovori