Svijet snižava kamate, evo kako to utječe na Hrvatsku

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Kako inflacija popušta diljem svijeta i polako se primiče zacrtanom cilju od 2 posto, monetarne vlasti snižavanjem kamatnih stopa pokušavaju sada oživiti usporenu ekonomiju. Hrvatsko gospodarstvo pak raste i brže od očekivanja.

Nakon što je prošlog tjedna Europska središnja banka već po drugi put snizila kamatne stope, ovoga tjedna i američki Fed počeo je s popuštanjem monetarne politike. I odmah je srezao kamatne stope za pola postotnog boda, najavivši još pola boda spuštanja kamata do kraja godine.

Smanjuje se strah od inflacije, a povećava od usporavanja gospodarstva, pa američki Fed ubrzano spušta kamatne stope.

Podupiranje zaposlenosti i tržišta rada

– Inflacija je znatno smanjena sa 7 posto, što je bio vrhunac, na samo 2,2 posto u kolovozu. Sada smo posvećeni održavanju snage našeg gospodarstva, prije svega podupiranjem zaposlenosti i snažnog tržišta rada, kaže predsjednik Vijeća guvernera FED-a Jerome Powel.

I Europska središnja banka snižavanjem kamatnih stopa fokus postupno prebacuje s inflacije na gospodarski rast.

– Očekujemo da će oporavak s vremenom ojačati jer rastući realni prihodi omogućuju kućanstvima veću potrošnju. Postupno popuštanje monetarne politike trebalo bi poduprijeti potrošnju i investicije. Izvoz bi također trebao potaknuti oporavak gospodarstva, poručila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Pozitivne reakcija od Wall Streeta do Frankfurtske burze

Od Wall Streeta do Frankfurtske burze, pozitivne su reakcije ulagača i analitičara.

– Naravno, ljudi se sada nadaju dodatnom smanjivanju kamata u idućim mjesecima. To je dobro za dionice jer to znači da tvrtke mogu zaraditi znatno više novca zbog nižih kamata. A to može biti i dodatan poticaj za tržište rada, tumači Oliver Roth, glavni voditelj trgovanja, ODDO BHF.

– Svi pokazatelji govore da je tržište zadovoljno zbog smanjenja kamata jer zna se da će to potaknuti ulaganja, ali i zapošljavanje, dodaje direktur Instituta za globalne financije Fariborz Moshirian.

Utjecaj usporavanja na Hrvatsku

Usporavanje europskog, ali i svjetskog gospodarstva ne bi trebalo znatnije utjecati na Hrvatsku, smatraju u Svjetskoj banci.

– Globalni rast usporava, usporava i rast europskog gospodarstva i to će utjecati i na rast u Hrvatskoj. Ali on ostaje pozitivan i u srednjem roku, tvrdi direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam.

Hrvatska bi prema najnovijim prognozama HNB-a ove godine trebala rasti čak 3,6 posto, a idućih godina oko 3 posto.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori