Krišto u Bruxellesu traži podršku Von der Leyen za spas Plana rasta uoči objave Izvješća o napretku

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, ovaj će se tjedan u Bruxellesu sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi pokušala održati pozitivan momentum unutar zemlje i institucija EU-a prema sljedećim koracima za BiH, piše Večernji list BiH.

Ti koraci vezani su uz financijsku potporu za provođenje reformi te formalno otvaranje pregovora s Europskom unijom. Očekuju se i sastanci na visokoj razini s drugim ključnim predstavnicima EU koji su zainteresirani pomoći BiH da napravi iskorak, unatoč određenim međunarodnim akterima kojima trenutačno ne odgovara slanje optimističnih vijesti iz ove zemlje.

Na nedavnom okupljanju u Bledu, von der Leyen je izrazila izravnu potporu BiH, ali je istovremeno istaknula da domaći političari, koji su trenutačno usred kampanje za lokalne izbore, moraju ispuniti svoj dio obveza. Ključno je usvojiti četiri zakona: Zakon o sudu, Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV), zaštiti podataka i zaštiti granica.

Prema dostupnim informacijama, Ministarstvo pravde izradilo je prijedloge triju od četiri zakona, no njihovo usvajanje još uvijek nije blizu. Predsjednik HDZ-a BiH optimistično je najavio sastanak vodećih dužnosnika vlasti, na kojem bi se trebao dogovoriti plan za daljnje korake Vijeća ministara, a cilj je donijeti odluke koje su potrebne za napredak.

Iako u Bruxellesu BiH uživa podršku, naglašeno je da sada najviše ovisi o domaćim političarima. Predsjedateljica Krišto planira u Bruxelles poslati dokument Reformske agende kako bi pokušala deblokirati sredstva iz Plana rasta. BiH je ispunila 99 posto reformi, no dvije ključne reforme blokira bošnjačka Stranka demokratske akcije, koja kroz svoje pozicije u županijama pokušava narušiti vjerodostojnost probošnjačke koalicije “trojke”.

Iako neki političari tvrde da postoje rokovi za dobivanje sredstava iz Plana rasta, EU nije postavila konkretne rokove osim konačnog, a to je 2027. godina. BiH je već izgubila 70 milijuna eura iz prve tranše zbog neispunjavanja obveza. Svi nivoi vlasti, uključujući entitete i županije, moraju surađivati kako bi postigli konsenzus o reformama u oblasti pravosuđa, javne uprave, borbi protiv korupcije i ekonomske politike, te osigurati transparentnost i odgovornost u trošenju sredstava.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori