Featured Video Play Icon

Ukrajinske snage prodrle 10 km u dubinu ruskog teritorija, već treći dan ruska vojska ne uspijeva ih zaustaviti

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Ukrajinske oružane snage s oklopnim vozilima i topništvom – kako se tvrdi iz ruskih izvora – napredovale su i do 10 kilometara u dubinu Kurske oblasti, neposredno uz ukrajinsko-rusku granicu. Ruske snage već treći dan pokušavaju odbiti ovaj napad, a posebne snage osiguravaju ključne objekte, kao što nuklearna elektrana, javljaju BBC i drugi mediji. Ukrajinska strana ne potvrđuje da je riječ o ukrajinskih postrojbama, nego samo izjavljuje da je sve što se događa posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

 

Po izvješću zapadnoga Instituta za proučavanje rata, u tom području provodi se odnosno planira se djelomična evakuacija, a uvedeno je i izvanredno stanje. Rusija je napad na njezin teritorij nazvala “barbarskim” i “terorističkim”. Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o kontinuiranim sukobima s ukrajinskim postrojbama koje su prodrle preko granice u Kursku oblast.  One se, tvrdi, iako imaju potporu tenkova i oklopnih vozila, suočavaju s jakim otporom ruskih vojnih i sigurnosnih snaga.

Tvrdi se da je dosad evakuirano oko 3.000 ljudi, a da je najmanje četvero poginulih u sukobima. Iako iz Moskve tvrde da su njihove snage zaustavile ukrajinsko napredovanje, snimke koje su analizirali zapadni stručnjaci potvrđuju da su ukrajinska oklopna vozila uspjela prodrijeti 10 kilometara u dubinu ruskog teritorija. Te vijesti dodatno su potaknule kritike na račun vlasti unutar same Rusije, zato što ruske snage nisu u stanju obraniti vlastiti teritorij. Navodno rusko zapovjedništvo, suočeno s potrebom jačanja obrane svog teritorija, povlači dio snage iz zaposjednutih područja u istočnoj Ukrajini, zbog čega je tamošnja ruska ofenziva oslabjela.

Pretpostavlja se da je za ovu vojnu akciju Ukrajina dobila zeleno svjetlo iz nekih zapadnih metropola, dok se u Rusiji tvrdi da je čitava akcija „pripravljena u Washingtonu“. Iako je sporadičnih prodora bilo i prije, u kojima su navodno sudjelovale ruske ustaničke, proukrajinske snage, ovo je prvi put da su, kako se tvrdi, regularne ukrajinske snage angažirane izravno na teritoriju međunarodno priznate Rusije. Putinov savjetnik Medvedev zbog toga upozorava da će Rusija odgovoriti i da će ratovati dokle ona hoće.

 

mediji/Hrvatsko nebo