PLENKOVIĆ Oluja je bila pravedna i oslobodilačka, trend iseljavanja iz Hrvatske se zaustavlja

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Na proslavi 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu, kojom je 1995. oslobođen najveći dio okupirane teritorije Hrvatske, govorio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Oluja je bila odvažan odgovor kojim smo vratili gotovo četvrtinu hrvatskog teritorija, omogućili povratak izbjeglicama i odgovorili na stalnu prijetnju. Oluja je označila novo razdoblje u povijesti hrvatske države. U toj su sudbonosnoj bitci 200.000 hrvatskih vojnika, branitelja i policajaca pokazali neviđenu hrabrost”, rekao je Plenković.

“Oluja je bila pravedna i oslobodilačka i zato nećemo nikom dopustiti napade na hrvatske branitelje i policajce. Stoga su branitelji, a osobito oni koji su dali svoje živote, utkani u temelje naše slobode, a mi smo im itekako zahvalni i nastojimo voditi računa o njihovim pravima i dignitetu. I zato smo donijeli zakone o braniteljima, nestalima, civilnim stradalnicima, ispravili nepravde iz ranijih vremena i unaprijedili skrb i zaštitu digniteta branitelja”, rekao je Plenković.

“U Oluji je život izgubilo više od 250 branitelja, a njih više od 1400 ranjeno. Ova operacija je dovela i do kraja rata u susjednoj BiH. Mjesec dana nakon genocida u Srebrenici razbijen je obruč oko bihaćkog džepa u kojem 180 tisuća Bošnjaka bila pod opsadom srpskih snaga. Moć koju je Hrvatska pokazala u Oluji preokrenula je odnose snaga i omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja”, istaknuo je premijer Hrvatske

“Okupili smo se danas da proslavimo slobodu. O tome su sanjale generacije Hrvata. Pred nama je mnogo posla, ali kad gledamo razvoj Hrvatske nakon Oluje i međunarodno pozicioniranje, od ulaska u EU i NATO i Schengen, i da živimo u vremenu rekordne zaposlenosti i najvećeg rasta plaća…”, rekao je Plenković.

“Ali kao i cijela EU suočavamo se s padom nataliteta i starenjem stanovništva, to moramo rješavati zajedno. Ono što je dobro da se trend iseljavanja postupno zaustavlja. Mi ćemo tu politiku povratka poticati raznim mjerama”, rekao je.

“Kao što su hrvatski branitelji krenuli s optimizmom i pobijedili u Oluji, tako treba i današnja generacija biti optimistična. Sada je naša zadaća da uredimo hrvatske institucije, gospodarstvo i budemo budni obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih prijetnji i ilegalnih migracija. Zato ćemo nastaviti ulagati u vojsku”, rekao je Plenković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo