Featured Video Play Icon

Svijet strepi pred eskalacijom na Bliskom istoku nakon ubojstava zapovjednikā Hamasa i Hezbolaha u Teheranu i Beirutu

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Nakon što je, po svemu sudeći, Izrael ubio raketom vođu političke organizacije „Hamas“ Ismaila Haniyeha u napadu na njegov apartman u Teheranu, gdje se ovaj nalazio u posjeti prigodom inauguracije novoizabranog predsjednika Irana, naglo je porasla napetost i strepnja pred očekivanom eskalacijom ratnih sukoba na Bliskom istoku. Vijeće sigurnosti upravo održava izvanrednu sjednicu, a Iran, vojno krilo Hamasa i Hezbolah najavili su žestoku osvetu.

Osim političkog vođe Hamasa i njegova tjeločuvara, gotovo istodobno u južnom predgrađu Beiruta ubijen je u isto tako preciznu izraelskom raketnom napadu u svom stožeru jedan od glavnih zapovjednika Hezbolaha Fouad Shukr, a uz njega i  jedan od dozapovjednika.

Hezbolah je potvrdio smrt svog vojnog zapovjednika Shukra. Negdje istodobno novinar Al Jazeere Ismail al-Ghoul i snimatelj Rami al-Refee poginuli su u izraelskom napadu na Gazu, a taj je događaj dobio velik publicitet na Bliskom istoku.

Dosad  je najmanje 39.445 ljudi poginulo u izraelskoj osvetničkoj vojnoj invaziji na Pojas Gaze, a 91.073, po navodima Hamasove vlasti, ranjeno je. U bezočnom Hamasovu napadu na pogranična područja u južnom Izraelu 7. listopada, koji je prethodio osvetničkoj vojnoj invaziji na palestinsko gazansko područje, procjenjuje se da je pobijeno 1.139 ljudi, a više od 200 njih je zarobljeno i uzeto za taoce, od kojih je dio oslobođen, a manji dio poginuo u izraelskim napadima ili je, kako se nagađa, ubijen od hamasovaca.

Iran je osobito povrijeđen time što je politički vođa Hamasa ubijen u, vjerojatno raketnom ili dronskom, atentatu u samom Teheranu, koji mu je iskazao gostoprimstvo i koji i inače stoji iza niza paramilitarnih i terorističkih organizacija koje se sveukupno naziva „Osovina otpora“ (protiv Izraela): u Gazi, Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu. Iran ih sve već dugo potpomaže financijski, u naoružanju, u vojnoj obuci, u obavještajnoj potpori i na druge načine.

Ministar obrane Sjedinjenih Država izjavio je jučer da će njegova država stati u obranu Izraela bude li napadnut.

U Iranu je jučer proglašena dvodnevna žalost, a u četvrtak će biti posljednji ispraćaj tijela ubijenog Haniyeha, koje će biti pokopano u Katru, gdje je najviše i boravio, budući da ne prebiva u Gazi.

 

Hrvatsko nebo