Čović odgovorio Izetbegoviću: “Ni jedna bolest nije zdrava”

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

U radnom posjetu Orašju danas je boravio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović. U razgovoru za RTV Herceg-Bosne, osvrnuo se na optužbe koje je uputio predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, da je on kriv za to što BiH neće dobiti 70 milijuna eura sredstava iz Plana rasta za zemlje zapadnog Balkana.

Čović je kazao da je neusvajanje Reformske agende i politički i financijski udarac za Bosnu i Hercegovinu, ali i da je uvjeren da će, kao nositelji vlasti na državnoj razini, uspjeti doći do spomenutih sredstava.

“Svi oni koji su pokušali blokirati i skrenuti pozornost na sebe iz različitih pobuda neće u tome uspjeti. Naš europski put ne može se zaustaviti”, kazao je Čović dodajući da će on, predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto i svi ostali nositelji izvršne i zakonodavne vlasti u BiH stvoriti ambijent koji će omogućiti da BiH dobije i ovih 70 milijuna eura.

Europski put nema alternativu

Predsjednik HDZ-a BiH dodaje da europski put BiH nema alternative.

-To neka bude pouka onima koji su mislili neke političke poene na tome graditi, da od toga što prije odustanu te da što prije pokušamo napraviti sinergiju bez obzira tko je pozicija ili opozicija, kazao je Čović pojasnivši da se na takav način može graditi europski put BIH.

“Nijedna bolest nije zdrava”

Referirajući se na to da ga je predsjednik SDA Bakir Izetbegović optužio da zbog njega nije usvojena Reformska agenda koju BiH treba poslati u Bruxelles kako bi dobila prvu tranšu iz Plana rasta od 70 milijuna eura (iako su donošenje spomenutog dokumenta blokirala četiri županijska premijera iz Izetbegovićeve stranke, nap. a RTV HB), Čović je rekao da je teško komentirati bilo koga te da to i ne čini.

-Ja bih rekao ovako narodno; ni jedna bolest nije zdrava i neka ostane na tome “, kazao je Čović.

HDZ i HNS predvodnici pozitivnih procesa

Odgovarajući na konkretno pitanje je li europski put BiH zaustavljen, Čović je kazao da on ni na koji način ne može biti zaustavljen.

“HDZ BiH i HNS predvodnici su svih pozitivnih procesa u BiH”, kazao je Čović ustvrdivši da će kroz motivaciju dužnosnika iz RH otvoriti vrata Bruxellesa ljudima iz BiH.

Poruka oporbenim čelnicima

Sugovornik RTV HB poručio je oporbenim liderima da pričekaju dvije godine i svoj put traže na sljedećim općim izborima.

-I ovim putem ih pozivam da razmišljaju malo drugačije, da se obrate svima onima kojima se oni mogu obratiti, da naznačimo koliko nam je bitan europski put, a da političke smicalice ostavimo za neke druge prilike”, rekao je Čović.

Izborni zakon “prioritet svih prioriteta”

Čović je najavio i jačanje aktivnosti na europskom putu i polju unutarnje stabilnosti nakon listopadskih lokalnih izbora.

-Izborni zakon stavit ćemo kao prioritet svih prioriteta, ali i sve druge zakone koji su na čekanju pet ili šest mjeseci, kazao je Čović najavivši intenzivnije razdoblje i na entitetskim i županijskim razinama vlasati.

“Vis-à-vis (vizavi, nap. a.) razmišljanja koja su stavljena u funkciju kojekakvih izbornih kampanja; ostavit ćemo to u ova dva mjeseca u mirovanju kada je u pitanju zakonodavna vlast i naše govornice u parlamentu. Ali, iza toga ćemo to do kraja dinamizirati”, zaključio je Čović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo