NEŠIĆ Galić tražio da se umirovi, Konaković danas pokušao centralizirati BiH

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovin Nenad Nešić je izjavio novinarima da je na sjednici Vijeća ministara BiH upoznat sa zahtjevom zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića za razrješenje s funkcije zbog toga što je ostvario pravo na mirovinu.

– Radi se o ličnom zahtjevu Galića ka Vijeću ministara BiH. Vijeće ministara je smatralo da treba da ispoštujemo proceduru, te ćemo Galićev zahtjev uputiti Nezavisnom policijskom odboru i Ministarstvu sigurnosti koje treba da se očituje – kazao je Nešić.

Dodao je da je Galić tražio da se umirovi pošto je stekao uvjete za mirovinu.

– S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Galić, a da bi izbjegli bilo kakve zakonske zamke, tražimo od nadležnih institucija da procedure kako se imenuju i razrješavaju dužnosnici budu ispoštovane i po pitanju Galića. Na moj zahtjev, Vijeće ministara BiH je usvojilo da se procedure koje je potrebno ispoštovati, da se to uradi po stupnju hitnosti, tako da neće biti vremena za gubljenje – naveo je ministar Nešić.

Dodao je da će, ukoliko bude potrebe, Vijeće ministara BiH održati telefonsku sjednicu po tom pitanju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li na sjednici bilo riječi o sporazumu o policijskoj suradnji između BiH i Srbije iz 2011. godine, Nešić je kazao da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas pokušao centralizirati BiH.

– Pokušao je ukinuti ovlaštenja MUP-a Republike Srpske. Kao ministar koji dolazi iz RS kažem da mi to danas nismo dozvolili, glasali smo protiv takvog njegovog prijedloga – kazao je ministar sigurnosti.

Po njegovim riječima, policijska suradnja koja sada postoji između BiH i država u regiji je sasvim dobra.

– Surađujemo, imamo veliki broj sporazuma, imamo veliki broj zajedničkih akcija i ne vidimo da tu bilo šta treba mijenjati. Da poručim Konakoviću, nema ništa od centralizacije BiH, nema ništa od ukidanja ovlaštenja MUP-u RS – kazao je Nešić.

Dodao je da BiH s 25 zemalja ima sličan sporazum, između ostalih s Hrvatskom, Crnom Gorom, sa svim zemljama u regiji.

Na novinarsko pitanje u vezi suradnje sa FRONTEX-om, Nešić je kazao da stvari napreduju dobro.

– Nema međuetničkih svađa, nema nesporazuma s europskom delegacijom i ide se nekom uobičajenom dinamikom. Očekujem vrlo brzo potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om. Imam redovitu komunikaciju i sa šefom tima i sa zamjenicima. Nisu me upoznali da postoje blo kakve smetnje u njihovom radu. Jedno što mogu uraditi jeste da ih potaknem da to još brže i bolje urade. Moja je želja da što prije potpišemo sporazum s FRONTEX-om – zaključio je Nešić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo