Uz komad hrvatskog mora Slovenci planiraju svoj LNG terminal u Kopru

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

LNG terminal na Krku ne smije kasniti

S obzirom na to da Hrvatska ne može konkurirati europskim zemljama veličinom tržišta ili proračuna, šansa za dugoročni politički uspjeh je u pozicioniranju kao energetsko čvorište EuropeLNG Krk. Predispozicija za takvu poziciju je izgradnja LNG terminala na Krku, a u realizaciji tog projekta Hrvatska već sada ima konkurenciju u Sloveniji. LNG Terminal Krk vrlo vjerojatno će se izgraditi jer je projekt dobio potporu iz Europske komisije, ima političku potporu SAD-a te je među krovnim projektima inicijative Tri mora. Međutim, postojanje LNG terminala Krk ne znači da smo postigli konačni cilj, već samo da smo se uspjeli smjestiti na energetsku kartu Europe.

Sukob Njemačke i SAD oko kontrole plinskih pravaca

Da je LNG prilika, shvatili su i Slovenci koji su prije koji mjesec ponovno izrazili interes za gradnju terminala u luci Kopar. Aktualiziranje projekta koji je gotovo zamro u posljednjih nekoliko godina dio stručnjaka doživljava kao argument da su se u priču oko LNG-a uključile svjetske sile. SAD podupire hrvatski LNG, nedvojbeno je to ponovio i predsjednik EU i SADDonald Trump u Varšavi naglašavajući da je SAD spreman i sufinancirati projekt, ali LNG Kopar navodno ima neslužbenu potporu Njemačke i Rusije. Koliko ima istine u priči da se Njemačka distancira od SAD-a te da se udaljavanje sila očituje i kroz potporu Europske komisije odluci Arbitražnog suda oko granica unutar Piranskog zaljeva ostaje vidjeti, ali stručnjaci se slažu da je ključno završiti terminal na Krku u rokovima, odnosno najkasnije do 2019. godine te, naravno, pripremiti svu infrastrukturu za njegov puni kapacitet.

Dvosmjerni plinovodi od Hrvatske do Poljske u tom su kontekstu ključni, a potpisivanje ugovora s Mađarima i poljskim plinskim operaterom Gaz Systemsom najava su završetka infrastrukture nužne za LNG terminal. Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič još u Budimpešti izjavio je da ćemo uskoro slaviti početak rada plutajućeg LNG terminala na Krku “koji je vrlo važan južni izvor za Europu”.

LNG Krk već dobio 102 milijuna eura

Osim deklarativnu, LNG Krk dobio je i financijsku potporu Europske unije u obliku 102 milijuna eura bespovratnih sredstava, ali će za realizaciju projekta trebati osigurati još dvostruko veći iznos. Inicijativa Tri mora, koju je pokrenula i kao važnu nametnula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, trenutačno je jedina platforma kroz koju se mogu realizirati dugoročni energetski interesi Hrvatske uz podršku srednje Europe i SAD-a kojem je primarni interes prodati ogromne količine energenata, ali i umanjiti utjecaj Rusije o čijem plinu i nafti ovisi cijela Europa.

 

Marina Šunjerga/Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo