ZORICA VUKOVIĆ : „IMPERIJA“ UZVRAĆA UDARAC

Vrijeme:6 min, 55 sec

 

 

Uoči sastanku Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, 4. 7., uslijedila je kanonada izjava, a glavni cilj bio je pritisak na predsjednika Vlade da raspusti Povjerenstvo. Među prvima se javio bivši Mornar, Jokićev „supatnik“, utvrdivši da je Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije „kontaminirana“ i da njegova „ostavka i dalje stoji i ovisit će i o ovom sastanku, a napisana se nalazi na dnu njegove torbe”. Koga se dojmila njegova prijetnja ostavkom?

Inače, Strategiju je donio Hrvatski sabor 17. listopada 2014., potpisan od Josipa Leke.

 

 

Prema Strategiji „jokićevci“ su definirali Nove boje znanja 17.12. 2015., koje predstavljaju određena područja u obrazovanju. U njih su uključene:

⦁ Opće osnovno obrazovanje bit će obvezno.

⦁ Bit će osigurana horizontalna i vertikalna prohodnost sustava.

⦁ Sve osobe, napose marginalizirane i podzastupljene skupine, bit će uključene u sustav obrazovanja koje će biti utemeljeno na znanstvenim spoznajama.

⦁ Svi djelatnici u sustavu bit će kompetentni i poštovat će profesionalnu etiku.

Odluke će se donositi na demokratski način uz sudjelovanje svih ključnih čimbenika.

⦁ Škole i nastavnici bit će samostalni u osmišljavanju svojeg rada.

Poštovat će se interkulturalizam i europska dimenzija obrazovanja.

Poštovat će se europski dosezi, ali hrvatskih nema… Većina ovih „boja“ već funkcionira.

„Jedino što premijer danas može učiniti je razriješiti povjerenstvo koje vodi Dijana Vican jer je pokazala da nije dorasla zadatku i da radi ono što nije u njezinim ovlastima. Strategija koja je definirala na koji način osigurati da hrvatsko obrazovanje od vrtića do doktorskog studija bude obrazovanje dvadeset i prvog stoljeća ne može se mijenjati akcijskim planovima. Strategija je okvir koja kaže što točno treba učiniti, a akcijski plan to treba provesti u djelo. Dijana Vican je učinila potpuno suprotno i time diskvalificirala sebe za obavljanje ovog posla. Očekujem da premijer s ministricom osigura da se strategija provede u djelo, a to Vican više ne može učiniti. Učinila je nešto što je nespojivo s onim što je cijelog života radila. Nakon što se za mandata ministra Barišića vrijeđalo djecu s posebnim potrebama (?), sada se napada manjine, zaista ne razumijem“, uskočio je još jedan bivši, Jovanović.

Pripremi terena, pridružila se i neizbježna Glasovac: „Strategija je izmijenjena do neprepoznatljivosti. Netko, negdje, pod okriljem noći, mijenja put Hrvatske za koji se opredijelio Sabor“. Treba dodati i negodovanje Pere Lučina i Slobodana Uzelca. Uzelcu su opet „ugrožene nacionalne manjine“. Nije naveo ni jedan primjer za svoju tvrdnju. Interesantno, taj je čovjek je nekada zborio o Domovinskom ratu: „Tadašnje vodstvo HDZ-a i predsjednik Tuđman opredijelili su se za tu, kolokvijalno nazvanu, kanadsku desnicu. Kad tome dodate Miloševićevu unitarnu koncepciju pa i velikosrpsku ideju, onda je tu velikog mira i kompromisa teško moglo biti.“

Dakle, srpske-jugo agresije nije bilo. Taj je stručnjak (nemam pojma čega, niti me briga, jer djela mu govore sve), za vrijeme kukurikavaca bio zaposlenik Veleučilišta u Vukovaru. Na prigovor Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o zaposlenju Uzelca, objašnjenje je dala dekanica Gordana Bujušić: „U Vukovaru sveučilišni doktori ne rastu na granama da ih možete ubrati kad god vam zatreba”, dodajući s tim u vezi, kako je prof. Slobodan Uzelac zaposlen jer u tom trenutku nije bilo takvog stručnjaka na raspolaganju.

Sva sreća, Plenković nije pristao na ucjene, ali ne treba slaviti jer nikad se ne zna… Dijana Vican ponovo je izabrana na čelo Povjerenstva, ali treba riješiti nedostatke(?) do 8. rujna.

Nakon četverosatne sjednice, izjave su dale Divjak i Vican. Divjak je bila nervozna, a Vican smirena.

„Dobro je da je sazvan sastanak i ja sam optimist koji smatra da je moguće realizirati premijerovu ideju o sintezi različitih mišljenja u ovome Povjerenstvu“, rekao je Uzelac, koji nije zadovoljan stilom vođenja sjednica Povjerenstva baziran na prevlasti snažnijih i boljih, a ne na sintezi različitosti. Znači, njemu ne odgovara demokracija.

„Ne vidim zašto se problemi ne bi riješili. Premijer je imenovao Povjerenstvo i dat će smjer za njegov daljnji rad. Raditi se mora dalje, u ovom ili drugom sastavu“, poručila je članica Povjerenstva Vilmica Kapac.

HRT-ova „nepristrana“ Sunčica je, nakon sastanka Povjerenstva, za komentar pozvala Lučina, Budaka i naravno Divjak.

Prespavavši noć, Useful idioti inicijative GOOD, su sazvali konferenciju za novinare i izrazili svoj „tolerantni“ stav: „Da je obrazovanje loš vic u ovoj zemlji, politička nam vlast opetovano dokazuje. Na jučerašnjem sastanku Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, predsjednica Povjerenstva Dijana Vican nije smijenjena, unatoč tomu što je neovlašteno osiromašila Akcijski plan provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije reducirajući ga za čak 66% mjera orijentiranih na marginalizirane i ranjive skupine poput romske djece i djece s teškoćama u razvoju. Vican je zadržala svoju poziciju iako je na višesatnom sastanku odbačen njezin prijedlog Akcijskog plana te je usvojena metoda izrade novog Akcijskog plana i unatoč tomu što su brojni članovi Povjerenstva uputili prigovor na netransparentnost rada Povjerenstva. U nekoj drugoj zemlji demokratskog predznaka, ovakva bi priča vodila samo jednom završetku – Dijana Vican više ne bi bila na poziciji predsjednice Povjerenstva. Vican bi trebala podnijeti ostavku zbog etičkih i profesionalnih razloga, a kada to već ne čini, ostavka bi joj trebala biti uručena.”

Neki komentari na njihov istup su:

„Koja patetika! Kada i koliko su se naših milijuna odrekle ovakve udruge u korist skupina na koje se pozivaju? Kada je počela kriza, Crkva se samoinicijativno odrekla milijuna da bi država lakše funkcionirala, ali zato ovakve udruge imaju sve više novca. Možda bi bilo više novca za te skupine da se u Gunji nije toliko trošilo ili da se država nije nepotrebno obvezala na milijarde poticaja za el. energiju. Vidi čuda, “neovisne” udruge protiv toga ne prosvjeduju.“

Iva S.: „Biznis i ideologija udruženim snagama napadaju. Ovi su samo istureni pijuni.“

N.: „U nekoj drugoj zemlji demokratskog predznaka, reformu obrazovanja ne bi određivale udruge, na ministarska mjesta se ne bi postavljali ljudi povezani sa strankama koje su birane na listama suprotnog političkog predznaka, a pogotovo ne bi ministrica postala osoba koja je prosvjedovala protiv vlade u koju ulazi.“

K: „Njima nitko ne paše osim Jokića, jer je to mentalitet kulta ličnosti zaostao iz komunističkog totalitarizma. Nije im bitno postoji li na svijetu itko sposobniji od Jokića jer on je njihov “ljubljeni vođa” kojeg im je instalirao drugi “ljubljeni vođa” Milanović, a taj je nasljednik starijeg “ljubljenog vođe” Račana, a ovaj je nasljednik prvog “ljubljenog vođe” Tita. I to tako funkcionira kod komunista. A tobože se borili protiv klasnog društva i protiv aristokracije, a sami su je stvorili u svojim redovima.“

Na pitanje novinara o Strategiji obrazovanja, Plenković je 5.7. odgovorio: „Stručno povjerenstvo je jučer održalo sjednicu, bili smo tamo ministrica Divjak i ja, utvrđen je hodogram s precizno utvrđenim odgovornostima i da se završi rad na Nacrtu i da dokument konsenzualno bude prezentiran na našem idućem susretu, u petak 8. rujna. Raditi mistiku oko radnog dokumenta djeluje preživahno i predinamično. Nacrt tretirajte kao nacrt.”

Ipak je Divjak 6.7. morala dodati: „Ja mislim da su to teme koje jesu od javnoga interesa, isto tako da se stvarno poštuju dokumenti koji su službeni, a jedini službeni dokument na kojem trenutno možemo graditi bilo kakvu implementaciju promjena u obrazovanju i znanosti jest Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je Sabor donio.”

Svoje mišljenje dao je Davor Domazet Lošo: „Ovdje treba vrisnuti do neba. Preodgoj mladeži najpogubniji je dio razornoga rada bruxelleskih jurišnika. U samo pola stoljeća mladost zapadne civilizacije izgubila je vjeru u Krista. Bolje i ispravnije rečeno – ona im je uskraćena. Instant bezboštvo usredotočilo ih je na uživanja, zabavu, alkohol, drogu, i na 2n – naprasitost i neobuzdanost. U medijskoj, kazališnoj, filmskoj i književnoj ponudi mlade se uči o prijelaznim vjerama, kultovima novog doba, ateizmu, kabalističkoj mistici, materijalizmu, militantnome liberalizmu, političkome ljevičarenju, utopizmu, a na ponudi su i svakojake sekte koje niču kao gljive poslije kiše. Mladost zapadne civilizacije nije ni svjesna da je savršen rob. To se kurikulnom reformom, gospodine Andreju Plenkoviću, želi učiniti i od hrvatske mladeži.“

Unatoč svemu Divjak ne odustaje od oštrine: „Ja nisam tu da istražujem (misli na promjenu strategije), ja sam tu da pripremim postupke koji će osigurati da se provede cjelovita kurikularna reforma, isto tako da se uvedu programski ugovori u visokom obrazovanju, te kako da potrošimo sredstva koja su na raspolaganju iz Europskih fondova i za znanost i za obrazovanje. Znači to je moja zadaća.”

Kako će biti, vidjet ćemo. Jer puno povjerenje Andreja Plenkovića, kao sad Dijana Vican, imao je i Pavo Barišić.

 

Zorica Vuković /Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)