SDA prijetnjama pokušala zaustaviti raspravu o imenovanju Vlade FBiH

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Nekoliko sati prije isteka roka za imenovanje Vlade Federacije BiH izvanredno je zasjedao Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu kao jedina točka je bila informacija o Odluci o imenovanju Vlade Federacije BiH koju je ovom domu uputila Lidija Bradara, predsjednica FBiH. Podsjećamo, na prijedlog Odluke koju je donijela Bradara suglasnost je dao dopredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda Igor Stojanović, ali ne i Refik Lendo, dopredsjednik iz reda bošnjačkog naroda koji svoju potporu uvjetuje uvođenje SDA u Vladu FBiH iako ova stranka nije dio parlamentarne većine.

Uslijedila je burna rasprava koja je dovedena do „usijanja“ u trenutku kad je SDA odlučila prijetnjama pokušati zaustaviti imenovanje nove Vlade Federacije BiH. Zastupnik ove stranke Salko Zildžić u jednom je trenutku zaprijetio gašenjem mikrofona dopredsjedateljici Zastupničkog doma Edini Gabela koja je zbog bolesti predsjedateljice Mirjane Marinković Lepić, vodila sjednicu.

U raspravi su se čule i rasprave koje dominiraju među oporbenim SDA i DF-om o tomu da su stranke Osmorke HDZ BiH isporučile Federaciju BiH. Ustvrdio je to zastupnik DF-a Sanel Kajan optuživši ih da su HDZ BiH isporučili važne resore poput pravde i financija. Replicirao mu je zastupnik HSS-a BiH, odnosno HNS-a Mario Karamatić podsjetivi ga da je njegov stranački šef Željko Komšić dao suglasnost na imenovanje još uvijek aktualne Vlade FBiH u kojoj su na čelo spomenutih resora došli ministri HDZ BiH te da je DF neko vrijeme bio dio takve vlasti

Nakon što je nakon višesatne rasprave usvojen dnevni red, zastupnicima se kao predlagateljica Odluke o imenovanju Vlade FBiH obratila Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH. Bradara je kronološki iznijela sve poduzete aktivnosti oko imenovanja nove Vlade FBiH koje su počele kako je naglasila danom njezina imenovanja. Odluka o imenovanju Vlade FBiH dopredsjednicima FBiH iz reda srpskog i bošnjačkog naroda poslana je nekoliko dana prije isteka zakonskog roka radi davanja suglasnosti. Suglasnost Refika Lende je izostala i on je uvjetuje uvođenjem SDA u vlast iako ova stranka nije dio parlamentarne većine.

„Odgovorno tvrdim kako je s moje strane urađeno sve što se moglo u datom roku i situaciji. Cijeli mjesec je bio posvećen upravo ovoj točki o kojoj vi danas raspravljate jer nakon četiri godine tehničke vlade a pola godine od održanih izbora, ne vidim ništa važnije čime bismo se trebali baviti“, naglasila je Bradara koja je izrazila uvjerenje da će Vlada FBiH uskoro biti formirana.

Na početku sjednice mandat u Zastupničkom domu preuzeo je Marijan Marjanović iz HDZ BiH koji je bio po broju glasova sljedeći na listi ove stranke nakon što je Lidija Bradara preuzela dužnost predsjednice Federacije BiH. Na istoj sjednici došlo je i do napuštanja stranke NES. Zastupnik ove stranke Arnel Isak odlučio je istupiti iz stranke te mandat nastaviti konzumirati kao neovisni zastupnik. To je na sjednici Zastupničkog doma javno obznanio.

Matija Perić, Večernji list/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)