Otvoren Klub Matice hrvatske na Fakultetu hrvatskih studija

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

U srijedu, 1. lipnja  otvoren je Klub Matice hrvatske na Fakultetu hrvatskih studija, objavio je Fakultet na svojoj mrežnoj stranici. To je prvi klub koji je Matica hrvatska otvorila na nekom sveučilištu. Ona će putem svoga Kluba članovima fakultetske zajednice, osobito studentima, predstavljati svoje aktivnosti, a studenti svih fakulteta koji se nalaze na Sveučilišnom kampusu Borongaj moći će se putem Kluba aktivno uključiti u rad Matice hrvatske.

Na prigodnoj svečanosti u dvorani Hvar predstavljen je Sporazum o suradnji između Fakulteta i Matice od 8. travnja ove godine. U njemu se ističe kako je svrha Fakulteta njegovanje hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta i da je cilj Matice istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnoga i kulturnoga identiteta. Sporazumom se utvrđuje sudjelovanje nastavnoga osoblja i studenata Fakulteta u projektima Matice radi stjecanja praktičnih znanja i umijeća, osobito na poslovima povezanima sa studijskim i znanstvenim programima Fakulteta, sa sudjelovanjem djelatnika Matice u izvođenju nastave na Fakultetu radi prijenosa specifičnih znanja i vještina te s promicanjem znanstvenog i stručnog razvoja obijuustanova. Tako će se ostvarivati međusobno dijeljenje znanja radi naobrazbe djelatnika i članova Matice i studenata te nastavnoga osoblja Fakulteta, a ujedno će se podupirati uzajamnost u dodatnim aktivnostima od zajedničkoga interesa.

Skupu su se obratili o. d. dekana Fakulteta hrvatskih studija prof. Stjepan Ćosić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, pročelnik Odsjeka za komunikologiju prof. Danijel Labaš i glavni urednik Vijenca Goran Galić. Gavran i Ćosić potpisali su Ugovor o provođenju studentske prakse za studente komunikologije u uredništvu lista Vijenac. Predsjednik Matice najavio je za jesen niz aktivnosti ustanove kojoj je na čelu,  među kojima i pokretanje tv-podcasta, u koje će se moći uključiti i studenti. Glavni urednik Vijenca – svojedobno student komunikacijskih znanosti na Hrvatskim studijima – pozvao je studente na suradnju u tom dvotjedniku (polumjesečniku) MH, a i da pristupe Matici, iako to nije uvjet za suradnju u Matičinu glasilu. Svečanosti su nazočili i glavni tajnik MH Marijo Dominiković te veći broj nastavnika i studenata Fakulteta hrvatskih studija.
Video-zapis sa svečanosti otvorenja Kluba Matice hrvatske i prigodna obraćanja te potpisivanje sporazuma u dvorani Hvar može se vidjeti i čuti ovdje:

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)