KONFERENCIJA HRVATSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE Popravljanje položaja bh. Hrvata najvažniji vanjskopolitički cilj Hrvatske

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

 

Položaj Hrvata u BiH bila je tema panel-rasprave Hrvatske akademske zajednice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je nekoliko znanstvenika i uglednika upozorilo kako je taj narod u podređenom položaju u BiH te da je popravljanje njegova statusa najvažniji preostali vanjskopolitički cilj RH, piše Večernji list BiH.

Vance-Owenov plan

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata i izvanredni profesor dr. sc. Ante Nazor istaknuo je kako “bez Hrvatske i Hrvata u BiH ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine”.

– Zahvaljujući glasovima Hrvata BiH je postala neovisna država na referendumu, a na to ih je pozvao dr. Tuđman – rekao je dr. Nazor. Objasnio je kako su hrvatske snage u BiH oslobodile najveći dio Bosne i Hercegovine, u Bihaću spriječile genocid te stvorile uvjete za zaustavljanje rata i potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu.

On je odbacio tvrdnje kako je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio opsjednut podjelom Bosne i Hercegovine, a naveo je primjer kako je međunarodni Vance-Owenov mirovni plan doslovno slijedio granice Banovine Hrvatske.

– Kako to onda može biti krimen hrvatskih vlasti – upitao se ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata. Sveučilišni profesor i znanstvenik Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišni profesor dr. sc. Ivo Lučić istaknuo je kako je BiH unutar Jugoslavije bila Jugoslavija u malome, a da je danas “podijeljeno društvo i nestabilna država”, pri čemu je citirao profesoricu Mirjanu Kasapović.

On je upozorio kako se u BiH događa svojevrsna repriza onoga što je prethodilo raspletu u Jugoslaviju, a za bošnjačku politiku rekao je da su “najbolji ili najgori srpski učenici iz 90-ih godina”.

Saveznici EU-a i SAD-a

– Kako su ovi spominjali Jasenovac kako bi spriječili prava Hrvata, danas bošnjačka politika ponavlja isto s presudama u Haagu o UZP-u – dodao je.

Profesor povijesti Hrvatskog instituta za povijest Domagoj Knežević, koji je savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova, ocijenio je kako se politika Hrvatske prema Hrvatima u BiH posljednjih godina promijenila s timom Gordana Grlića Radmana. 
- Pitanje rješavanja institucionalnoga statusa Hrvata BiH je naše zadnje nacionalno strateško pitanje. Riješili smo pitanje neovisnosti, postali smo članovi najjačih političkih i vojnih asocijacija u svijetu – rekao je dr. Knežević.

Ocijenio je presudnim dobiti razumijevanje EU-a i SAD-a. 
- SAD je počeo sve više obraćati pozornost na situaciju u BiH.

Nama u sljedećih nekoliko godina ostaje uvjeriti naše saveznike da je rješavanje institucionalnoga položaja Hrvata u BiH od ključnoga značenja za njih, a presudno za nas. Hrvati u BiH jedini u većini optiraju za euroatlantske integracije – ocijenio je savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova.

 

Zoran Krešić/VL/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)