Dr. Josip Stjepandić predsjednik HAZZUD: Demant članka „U Innsbrucku postavljena spomen-ploča Diani Budisavljević: iz Jasenovca je spasila tisuće srpske djece; u sve su se upleli pravoslavni svećenici, ali i poznati splitski liječnik“, autora Siniše Kekeza

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

 

Štovani dame i gospodo,

javljamo Vam se vezano uz članak u Vašem mrežnom izdanju od 9. travnja 2021. pod naslovom „U Innsbrucku postavljena spomen-ploča Diani Budisavljević: iz Jasenovca je spasila tisuće srpske djece; u sve su se upleli pravoslavni svećenici, ali i poznati splitski liječnik“, autora Siniše Kekeza (https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/u-innsbrucku-postavljena-spomen-ploca-diani-budisavljevic-iz-jasenovca-je-spasila-tisuce-srpske-djece-u-sve-su-se-upleli-pravoslavni-svecenici-ali-i-poznati-splitski-lijecnik-1090085).

Temeljem čl. 40. st. 1. – 3., te čl. 41. st. 1. Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/2004, 84/2011, 81/2013) ovim putem zahtijevamo da objavite ispravak bez promjena i dopuna u istom ili istovrijednom mjestu novinskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Autor je iznio sljedeću činjeničnu tvrdnju:

„Hrvatska strana, koliko je poznato, nije se službeno očitovala, ali jest prof. dr. Matko Marušić na Facebook stranici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini. On je 20. prosinca 2020. uputio pismo gradonačelniku i gradskim vijećnicima Innsbrucka.“

Dalje se citiraju dijelovi objave.

Prof. dr.sc. Matko Marušić, o kojem se kao nenadmašnom stručnjaku i pedagogu ne samo u medicinskim krugovima prenose legende, izvrstan je autor, te nam služi na čast da ste našu objavu doveli u vezu s njim.

Međutim, on niti s predmetnom niti s bilo kojom drugom našom objavom i dopisom nema nikakve veze. On nije naš član, iako bismo ga rado imali u našim redovima.

Ne želimo nagađati kako je došlo do ove groteskne pogrješke. Šteta je da nas nitko ništa nije pitao.

Naša akademija okuplja 60 znanstvenika i umjetnika iz 9 zemalja s 4 kontinenta koji su ili hrvatskog podrijetla ili imaju jaku osobnu ili obiteljsku vezu s Hrvatskom, u svrhu razmjene i promicanja znanosti i umjetnosti.

Skoro svaki tjedan obraćamo se pretežito stranim i europskim institucijama po pitanjima koja se tiču Hrvatske i hrvatskog naroda. Skromno opažamo da su nam vrata skoro svuda otvorena: od Europskog parlamenta, preko njemačkog Bundestaga i austrijskog Nationalrata do manjih institucija i pojedinaca.

Predmetni prikaz Diane Budisavljević kao vrlo pouzdane suradnice Ministarstva udružbe (socijalnog rada) Nezavisne Države Hrvatske temelji se na izvornim dokumentima iz Hrvatskoga državnog arhiva. Slijedom toga, Diana Budisavljević u službenu prijepisku unijela je stari tirolski pozdrav „Za Dom spremna“, te ga gotovo strastveno koristila u svojoj svakodnevnoj prijepisci, o čemu svjedoče brojne dopisnice (poštanske karte). Jednu od njih imate u privitku.

Do sada Vam nismo dostavljali naše objave, jer smo pretpostavljali da Vas one ne zanimaju.

Ako ubuduće želite pisati o našem radu i našim predstavkama, molimo za kratku poruku, pa ćemo Vas redovito izvješćivati.

Vašoj pozornosti preporučamo aktualno očitovanje dr. Esther Gitman, našeg člana, koja je počasna doktorica znanosti Sveučilišta u Splitu, o najnovijim objedama na račun bl. Alojzija Stepinca od strane velikosrpskih krugova.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)