Šef UN-a poziva na mir u Gazi, Libanonu, Ukrajini i Sudanu

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak čelnicima BRICS-a, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, da je svijetu potreban mir u Gazi, Libanonu, Ukrajini i Sudanu.

– Općenito, trebamo mir, kazao je Guterres na summitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanu.

– Potreban nam je mir u Ukrajini. Pravedan mir u skladu s Poveljom UN-a, međunarodnim pravom i rezolucijama Opće skupštine UN-a, istaknuo je.

Guterresov ured kasnije je objavio priopćenje u kojem se navodi da se susreo s Putinom na marginama sastanka BRICS-a i ponovio svoj poziv na mir.

U priopćenju se navodi kako je Guterres ponovio svoje stajalište da je ruska invazija na Ukrajinu 2022. bila “kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava”.

Guterres je, kaže se u priopćenju, također rekao da je sloboda plovidbe Crnim morem “od najveće važnosti” za Rusiju, Ukrajinu i ukupnu sigurnost hrane i energije.

Dvojica čelnika, kako se navodi, razgovarali su i o “apsolutnoj potrebi za prekidom vatre u Gazi i Libanonu, kao i o potrebi izbjegavanja daljnje regionalne eskalacije”.

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije.

Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori