Može li Indija postati sljedeća Kina za njemačku privredu?

Vrijeme:4 min, 43 sec
 

 

Njemačke tvrtke dugo su se fokusirale na kinesko tržište, ali Indija sada postaje sve važnija usred rastućih geopolitičkih napetosti između Pekinga i Zapada.

Vodeći ljudi njemačkog gospodarstva i političari ovog tjedna lete u Indiju na veliki skup na kojem će tražiti načina za daljnje jačanje privrednih veza između Njemačke i azijsko-pacifičke regije. “Regija postaje sve važnija za Njemačku i EU zbog geopolitičkih promjena i sve veće želje za diverzifikacijom”, rekao je za DW Friedolin Strack, voditelj međunarodnih tržišta u Savezu njemačke industrije (BDI).

“Sve veći značaj vidljiv je u vrijednosti izvoza iz Njemačke u azijsko-pacifičku regiju, koji je 2023. iznosio 214,6 milijardi eura,” kaže on.

Azijsko-pacifička konferencija njemačke privrede počinje u četvrtak u New Delhiju, a ove će se godine događaj poklopiti s međuvladinim konzultacijama Njemačke i Indije, pod vodstvom njemačkog kancelaraOlafa Scholza i indijskog premijera Narendre Modija.

Sve veći fokus na Indiju

Ističući sve veću važnost Indije za Njemačku, Scholzova vlada prošlog je tjedna usvojila dokument pod nazivom “Fokus na Indiju”, s ciljem daljnjeg jačanja strateškog partnerstva između dviju zemalja što obuhvaća mnoga područja, uključujući trgovinu, migraciju, klimu i vanjsku politiku.

Berlin je također usvojio niz od 30 mjera osmišljenih za poticanje imigracije iz Indije u nastojanju da se privuku kvalificirani radnici kako bi popunili praznine na njemačkom tržištu rada.

U petak će se i Scholz i Modi obratiti stotinama predstavnika privrede koji sudjeluju na poslovnoj konferenciji u New Delhiju.

Okupljanje koje se održava svake dvije godine dolazi u vrijeme kada je njemačko gospodarstvo u krizi zbog stagnacije privrednog rasta, rastućih strukturnih izazova i pogoršanja poslovnog raspoloženja. Ankete koje su provela industrijske udruge pokazuju da su njemačke tvrtke sve pesimističnije u pogledu poslovne klime kod kuće. Međutim, njemačke tvrtke i dalje su optimistične kada se radi o u azijsko-pacifičkoj regiji.

Nedavno istraživanje koje su provele Njemačka privredna komora u inozemstvu (AHK) i Njemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) pokazalo je pozitivno raspoloženje među njemačkim tvrtkama koje posluju u regiji, iako je optimizam u Kini i dalje prigušen.

Ovisnost i smanjenje rizika od Kine

Kina je dugo glavno uporište njemačkih tvrtki u Aziji. Njemačke industrijske kompanije, posebno u automobilskom, strojarskom i kemijskom sektoru, oslanjale su se na narudžbe azijskog diva što je omogućilo stvaranju na tisuće dobro plaćenih radnih mjesta.

Međutim, usporavanje kineskog gospodarstva teško je pogodilo ove tvrtke, prisiljavajući ih na restrukturiranje i smanjenje troškova.

Rastuće geopolitičke napetosti između Pekinga i Zapada također su pojačale apele tvrtkama da smanje ovisnost o Kini, takozvano smanjenje rizika, i diverzificiraju se dalje od ovog azijskog diva. Kao odgovor, mnoge su njemačke tvrtke u azijsko-pacifičkom području počele ulagati dodatne napore za osvajanje novih tržišta. No za njih je, kako kažu, diverzifikacija i dalje velik izazov.

“Tijekom posljednjih 40 godina, njemačko se gospodarstvoa etabliralo na kineskom tržištu i izgradilo složenu, dobro funkcionirajuću mrežu opskrbnih lanaca, proizvodnih puteva i distribucijskih kanala”, rekao je za DW Volker Treier, voditelj odjela za vanjsku trgovinu u DIHK-u.

“Ova se mreža ne može lako prenijeti na druga tržišta. Također treba istaknuti da oko 90% njemačkih tvrtki uKini proizvodi za kinesko tržište — tako da postoji bliska veza s kineskim domaćim tržištem”, dodao je on.

Indija predstavlja mogućnosti i izazove

Indija, međutim, postaje sve važnija za njemačke tvrtke, s obzirom na to da privreda te južnoazijske države bilježi brzi rast, a međusobna trgovina raste, dosegnuvši rekordnu vrijednost od 30,8 milijardi eura 2023. godine.

Njemačke tvrtke planiraju proširiti svoja ulaganja u Indiju u nadolazećim godinama, privučene niskim troškovima rada u zemlji, političkom stabilnošću i dostupnošću kvalificiranih radnika”, navodi se u studiji pod nazivom Njemačko-indijski poslovni izgledi 2024. koju je provela konzultantske kuće KPMG i AHK.

Ali i ove tvrtke se također suočavaju s izazovima na indijskom tržištu, navodi se u izvješću, ukazujući na birokratske prepreke, korupciju i složen porezni sustav, između ostalih problema.

“Unatoč tim izazovima, njemačke tvrtke uvjerene su u svoje dugoročne perspektive u Indiji. Očekuje se da će indijska privreda snažno rasti u nadolazećim godinama, a njemačke tvrtke su u dobroj poziciji da kapitaliziraju rast”, ističe se u izvještaju.

Friedolin Strack iz BDI-a također smatra da je Indija “iznimno važno tržište u razvoju za njemačku industriju”. Uvjeti ulaganja ondje su se znatno poboljšali posljednjih godina, rekao je, zbog širenja infrastrukture, dostupnosti kvalificirane radne snage i brzog usvajanja digitalnih tehnologija, između ostalog. “Njemačke tvrtke vrlo su zainteresirane za produbljivanje svog angažmana tamo.”

Treier iz DIHK-a je rekao da Indija ipak ne mora pod svaku cijenu postati “nova Kina” za njemačko gospodarstvo.

“Nikada nije ili/ili – globalna trgovina nije igra s nultom sumom”, kaže on, dodajući da je njegova poslovna udruga predana promicanju snažnih privrednih veza između Njemačke, Kine i Indije.

Rekao je kako ispitivanja među njemačkim tvrtkama koje je proveo DIHK pokazuju da su tvrtke svjesne rizika i koristi povezanih s njihovim poslovnim aktivnostima kako u Kini tako i u Indiji.

“Ali – barem za sada – čini se da rizici ne nadmašuju prednosti”, primijetio je Treier.

Druge atraktivne lokacije u Aziji i Pacifiku

Sudeći prema istraživanju o poslovnom povjerenju koje je proveo AHK Greater China, većina njemačkih tvrtki koje se žele izmjestiti izvan Kine odlučuju preseliti svoje aktivnosti u druge azijsko-pacifičke zemlje.

“Indija, Japan i Južna Koreja posebno imaju koristi od ovog trenda. U jugoistočnoj Aziji to su Tajland, Singapur i Vijetnam”, rekao je Treier.

“Međutim, do pravog preseljenja proizvodnje još nije došlo”, dodao je on, ukazujući na prepreke u izmještanju, poput regulatornih zahtjeva, visokih troškova i poteškoća u pronalaženju odgovarajućih dobavljača i poslovnih partnera.

Strack je rekao da je veličina tržišta važna za njemačke tvrtke kada traže dodatna tržišta, uz njihov potencijal rasta. “Gledajući ove faktore, Japan, Južna Koreja i zemlje ASEAN-a posebno su privlačni za njemačke tvrtke.”

Odgovori