Svečani obljetnički koncert HNK Mostar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

U nedjelju, 27. listopada 2024. godine, u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bit će održan svečani koncert, povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U prvom dijelu koncerta Zbor HNK Mostar izvest će nekoliko numera iz poznatih hrvatskih opera, a u drugom Obljetnički orkestar i Zbor HNK Mostar praizvest će orkestralnu suitu „Isus, Sin Čovječji“ prema autorskoj glazbi Gabrijela Prusine za istoimenu predstavu HNK Mostar, za koju je zagrebački dirigent i skladatelj mostarskih korijena Igor Tatarević skladao i napisao orkestralnu partituru.

Umjetnički cilj orkestracije bio je stvaranje nove koncertne kompozicije – orkestralne suite koja se, s jedne strane, referira na semitsko, a s druge, na hercegovačko etno-glazbeno nasljeđe te u formi klasične višestavačne i tematski zaokružene kompozicije objedinjuje drevne i egzotične instrumente sa zapadnoeuropskim tradicionalnim klasičnim instrumentima.

„Isus, Sin Čovječji“ orkestralna je suita u pet stavaka koji glazbenom dramaturgijom kronološki slijede čudesnu putanju Isusova ovozemaljskog života. Poseban zvučni akcent stavljen je na egzotične instrumente koji su tretirani solistički, ali i kao dio Tutti zvuka ansambla. Prvu grupu spomenutih instrumenata čine gusle i diple, tradicionalni hercegovački instrumenti kojima će bilo života udahnuti osebujni glazbenik i etnomuzikolog Jure Miloš. Druga zvučna posebnost, primjena je instrumenta s područja Bliskog Istoka. Perzijski trzalački instrument oud predstavlja preteču zapadnoeuropske lutnje, a publika ga može čuti u izvedbi akademskog jazz gitarista i zaljubljenika u drevne trzalačke instrumente Zorana Majstorovića. Ta dva zemljopisno udaljena svijeta između kojih stoji Europa i njezino kulturno nasljeđe, premoštena su europskim baroknim instrumentom – čembalom, koje svojim timbrom uvelike ima dodirnih točaka s instrumentima oba podneblja. Solist na čembalu bit će mladi hrvatski dirigent i čembalist Franjo Bilić.

Ulazak na svečani koncert je besplatan, a ulaznice je moguće rezervirati preko ove poveznice i unosom koda HNKMOSTAR30.

Više informacija o svečanom koncertu i orkestralnoj suiti moguće je saznati u koncertnoj knjižici preko ove poveznice.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori