Tko je za, a tko protiv Umjesto u Sarajevu, film o žrtvama Hamasa u Istočnom Sarajevu

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Nakon praktički zabrane Benjamine Karić, veleposlanica Države Izrael Galit Peleg ipak je održala prijam, izložbu, i prikazan je dokumentarac “Krici prije tišine”

Umjesto u Sarajevu, prijam s promocijom traumatičnog dokumentarnog filma koji donosi svjedočanstva o silovanjima židovskih žena i djevojaka u povodu prve godišnjice masakra terorističke organizacije Hamas održan je u Istočnom Sarajevu nakon što je gostoprimstvo izraelskoj veleposlanici Galit Peleg skandalozno otkazala nacionalistička gradonačelnica Benjamina Karić. Prijam, izložba i promocija dokumentarnog filma “Krici prije tišine” organizirani su u Narodnom pozorištu u Istočnom Sarajevu. U kratkom obraćanju veleposlanica Peleg podsjetila je na stravične razmjere zločina koje su počinili islamisti iz terorističke organizacije Hamas, što je uključivalo i silovanje djevojaka i žena. Dodala je kako Izrael još uvijek traga za nekoliko desetaka otetih civila toga dana, piše Večernji list BiH.

Brutalni prizori iz dokumentarca ledili su krv u žilama, a u pitanju su svjedočanstva svjedokinja, preživjelih i prvih odgovornih. Tijekom napada 7. listopada na izraelska naselja i na glazbeni festival Nova žene i djevojke bile su silovane, napadane i podvrgnute nasilju nakon kojega su deformirana njihova tijela. Oslobođeni taoci otkrili su da su i izraelski zarobljenici u Gazi bili seksualno zlostavljani. Unatoč nepobitnim dokazima, ove su strahote privukle malo pozornosti organizacija za ljudska prava i međunarodnih organizacija. Mnogi vodeći politički, akademski i medijski djelatnici pokušali su minimizirati ili čak negirati da su se dogodile. U dokumentarnom filmu “Krici prije tišine” dugom 60 minuta Sheryl Sandberg, jedna od bivših vodećih žena u Meti i osnivačica LeanIn.org, intervjuirala je više svjedoka, oslobođenih talaca, prvih odgovornih, medicinskih i forenzičkih stručnjaka te preživjelih u masakru koji je izveo Hamas 7. listopada 2023. “Krici prije tišine” uvjerljiv je dokumentarni film koji je producirao Kastina Communications u režiji Anata Stalinskog. Premijerno je prikazan globalno 5. svibnja 2024. na IZZY platformi te je dostupan na YouTubeu i namjenskoj web-stranici. Film osvjetljava teške seksualne zločine koje su počinili militanti Hamasa protiv izraelskih žena i djevojaka tijekom brutalnih napada i razdoblja zarobljeništva. Sniman u Izraelu u veljači 2024., neposredno prije nego što su medijima počela pristizati svjedočanstva, dokumentarac uključuje jezive priče žena koje su otete i preživjele užase zarobljeništva. Istaknute preživjele, poput Amit Susanne i Agam Goldstein-Almog, dijele svoja traumatična iskustva, uz prve odgovorne koji su bili među prvim osobama na mjestima tragedije. Film također prikazuje premijeru održanu u New Yorku, kojoj su nazočili vladini i medijski dužnosnici, ističući njegovu posvećenost globalnoj svijesti. Odabirom platformi poput IZZY-ja i YouTubea za svoju premijeru producenti žele osigurati maksimalnu vidljivost i utjecaj, izbjegavajući tradicionalne kanale koji bi mogli umanjiti težinu ovih zločina, piše Večernji list BiH.

Kao dio šireg nastojanja Kastina Communicationsa da se fokusira na projekte povezane s tekućim sukobom i njegovim posljedicama, “Krici prije tišine” ostaju svjedočanstvo glasova koji odbacuju šutnju i inzistiraju na istini koja zahtijeva da se čuje. Prvotno je bilo zamišljeno da veleposlanica Izraela za BiH Galit Peleg, koja ovu državu pokriva nerezidentno iz Tirane, organizira prijam za dužnosnike 15. listopada, ali u “zapadnom” Sarajevu, odnosno glavnome gradu BiH. Pozivnice su već bile upućene za hotel Europa u središtu grada, a onda se u sve umiješala Benjamina Karić. Pokrenula je kampanju protiv toga događaja. Očitovala se na svome X profilu, a rat u Gazi nazvala je genocidom. – Osjećam obvezu javno osuditi bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignorira genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi. Izrael je nakon napada odgovorio ubijanjem više od 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milijuni ljudi raseljeni. Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja dok se trenutačno događaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo – napisala je Karić. Samo večer prije u središtu Sarajeva slavio se iranski napad projektilima na Izrael, a Benjamina Karić je sudjelovala na prosvjedima potpore Palestini.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori