Rat u Ukrajini Rat za čelik: Gubitak Pokrovska mogao bi srušiti ukrajinsku industriju čelika

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Dok se ruske trupe približavaju strateškom gradu Pokrovsk na istoku Ukrajine, njihova ofenziva ne ugrožava samo ključne prometne veze, već i vitalan izvor koksnog ugljena, neophodnog za proizvodnju čelika. Trenutno su ruske snage udaljene samo 12 kilometara od Pokrovska, a ukrajinske obrambene linije sve teže odolijevaju nadmoćnijim neprijateljskim snagama.

Kako stanovništvo bježi, a opskrbni pravci prema drugim dijelovima zemlje postaju nesigurni, rastu strahovi za sudbinu rudnika koji se nalazi oko 10 kilometara zapadno od središta grada – prenosi Reuters. Taj rudnik proizvodi posebnu vrstu ugljena potrebnu za proizvodnju koksa, esencijalnog sastojka u industriji čelika – jednom od glavnih gospodarskih stupova Ukrajine, odmah nakon poljoprivrede.

Čelnik ukrajinske udruge proizvođača čelika, Oleksandr Kalenkov, upozorava da bi pad Pokrovska mogao ozbiljno smanjiti ukrajinsku proizvodnju čelika. „Ove godine očekujemo da proizvedemo do 7,5 milijuna tona čelika, a sljedeće godine planiramo povećati proizvodnju na preko 10 milijuna tona. No, ako izgubimo Pokrovsk, proizvodnja bi mogla pasti na 2-3 milijuna tona“, istaknuo je Kalenkov u razgovoru za Reuters.

Industrija čelika pod prijetnjom

Čelik je drugi najvažniji ukrajinski izvozni proizvod, vrijedan gotovo 2 milijarde dolara samo u prvih osam mjeseci ove godine. Svaki pad u proizvodnji direktno bi ugrozio sposobnost zemlje da se financijski nosi s ruskom invazijom, koja traje već više od dvije godine.

Pokrovsk je jedini domaći izvor koksnog ugljena, koji Ukrajina koristi isključivo u svojoj proizvodnji čelika. Prema Anatoliyu Starovoitu, predsjedniku udruženja Ukrkoks, ukrajinski proizvođači koksa proizveli su 3,5 milijuna tona ovog ključnog materijala u 2023. godini. „Ako izgubimo Pokrovsk, ne znamo gdje ćemo pronaći novi izvor ugljena. Uvoziti ga nije lako, a zbog ratnih uvjeta gotovo je nemoguće osigurati stabilan transport morskim putem“, upozorio je Starovoit.

Iako Ukrajina raspolaže dubokovodnim lukama na Crnom moru, ratna prijetnja otežava siguran uvoz. Čelična industrija već se suočava s logističkim preprekama, budući da su luke prvenstveno namijenjene za izvoz, a ne za uvoz sirovina, što dodatno podiže troškove proizvodnje. Industrija se nada da će pronaći alternativne izvore ugljena unutar Ukrajine, ali Kalenkov naglašava da će uvoz biti neizbježan, što će povećati troškove i smanjiti konkurentnost ukrajinskog čelika na globalnom tržištu.

Najvjerojatniji izvori uvoza koksnog ugljena, prema Kalenkovu, mogli bi biti Sjedinjene Države i neke afričke zemlje, poput Južne Afrike. Međutim, iako će uvoza biti, to neće biti dovoljno da zadovolji sve potrebe domaće proizvodnje. Neki ukrajinski proizvođači čelika već stvaraju zalihe uoči mogućih prekida u opskrbi, no to je samo privremeno rješenje. Proizvođač ArcelorMittal Kryvyi Rih, najveći ukrajinski proizvođač čelika, potvrdio je da održava visoke rezerve sirovina kako bi premostio eventualne nestašice, no pitanje je koliko dugo te rezerve mogu trajati.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori