ČOVIĆ: HDZ BiH će dati gradonačelnika Mostara, u srijedu sastanak državne koalicije, otkriti i kazniti one koji su prijetili ministrici Vlaisavljević

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine, u Mostaru je održana i sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj su analizirani rezultati proteklih lokalnih izbora te aktualna politička situacija u zemlji.

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, Dragan Čović, istaknuo je zadovoljstvo postignutim rezultatima i očuvanjem snažne političke pozicije hrvatskog naroda, uz naglasak na predstojeće ključne političke procese, među kojima je najvažniji nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Rezultati lokalnih izbora

Čović je, komentirajući lokalne izbore, izrazio zadovoljstvo učincima HDZ-a BiH, napomenuvši kako stranka očekuje više od 330 vijećničkih mandata te potvrđivanje većine gradonačelnika i načelnika iz redova HDZ-a, osim u općini Vareš.

“Naša je procjena da ćemo imati više od 330 vijećnika i da ćemo zadržati sve načelnike i gradonačelnike koje smo dosad imali, osim u Varešu, gdje je naš kandidat napustio stranku,” izjavio je Čović.

Posebnu pozornost posvetio je izborima u Mostaru, gdje je, kako je naveo, jasno da će HDZ BiH zadržati mjesto gradonačelnika, a istovremeno će partner u vlasti s bošnjačke strane biti onaj tko je dobio najveći broj glasova unutar bošnjačkog biračkog tijela. “Jasno je da će Hrvati imati svog gradonačelnika u Mostaru. To je pitanje koje nećemo dovoditi u pitanje, jer je definirano zakonima i političkim dogovorima,” rekao je Čović.

Govoreći o suradnji s bošnjačkim političkim partnerima u Mostaru, Čović je naglasio da je HDZ spreman surađivati s onim strankama koje uživaju najveće povjerenje bošnjačkog naroda. U tom kontekstu, naglasio je da Stranka demokratske akcije (SDA), koja tradicionalno ima snažnu prisutnost u bošnjačkom političkom spektru, ostaje važan politički čimbenik u formiranju vlasti u Mostaru. Međutim, suradnja s njima ovisit će o izbornom rezultatu i volji birača.

“Unatoč različitim špekulacijama o mogućim političkim potezima i savezima, nitko ne može isključiti SDA iz vlasti u Mostaru jer je izbor vijećnika u Gradskom vijeću reguliran zakonima. Čak i kada bi to netko želio, nije moguće. Onaj tko je dobio najveću potporu među Bošnjacima bit će naš partner u formiranju vlasti,” istaknuo je Čović, naglašavajući kako je HDZ, unatoč tome, spreman na konstruktivnu suradnju u interesu svih građana Mostara.

Čović je dodao kako HDZ u Mostaru nastupa odgovorno i transparentno te da će zadržavanje pozicije gradonačelnika omogućiti daljnje unaprjeđenje upravljanja gradom. Osvrnuo se i na prošlu suradnju sa SDA u ovom gradu, navodeći kako je dosadašnja politička stabilnost postignuta kroz zajedničke napore. No, upozorio je i na mogućnost novih izazova, ako političke stranke ne budu spremne surađivati u duhu međusobnog poštovanja i dijaloga.

Europski put BiH

U kontekstu državnih i europskih političkih prioriteta, Čović je naglasio važnost sastanka državne koalicije, najavljenog za 15. listopada u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koji će organizirati predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Sastanak će, prema Čoviću, biti prilika za preispitivanje dosadašnjih izjava i djelovanja te fokusiranje na europski put zemlje.

“Želimo da europski put bude pitanje svih pitanja u naredna tri mjeseca, bilo kroz rad Vijeća ministara, bilo kroz Parlament BiH. Optimizam postoji, a sada je na nama da postignemo dogovor i osiguramo stabilnost. Uvjeren sam da možemo očuvati unutarnju stabilnost i dinamizirati rad institucija,” izjavio je Čović, napominjući kako je potrebno iskoristiti potporu Europske komisije i Berlinski proces kako bi se ubrzao reformski put BiH.

Prijetnje ministrici Vlaisavljević

Čović se također osvrnuo na sigurnosna pitanja u zemlji, posebno na nedavne prijetnje upućene ministrici kulture i sporta Federacije BiH, Sanji Vlaisavljević. Zatražio je hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se osiguralo da se prijetnje temeljito istraže i odgovorni privedu pravdi.

“Zatražili smo od Vlade FBiH da kroz svoje institucije žurno reagira i iskoristi sve što je potrebno kako bi se slučaj odmah rasvijetlio. Ne smijemo dopustiti da ovakvi incidenti ostanu nerazjašnjeni,” naglasio je Čović.

Vlada FBiH izvrsno radi

Zaključno, Čović je istaknuo kako će HDZ BiH nastaviti s aktivnim radom u institucijama i zalagati se za realizaciju europskih i gospodarskih prioriteta, a posebna će pažnja biti posvećena hitnim pitanjima poput popravka infrastrukture i pomoći područjima pogođenim prirodnim katastrofama. “Vlada Federacije BiH izvrsno radi nakon nedavnih katastrofa, a bitno je da pomoć bude usmjerena preko institucija kako bi bila učinkovita i transparentna,” zaključio je Čović.

Sastanak državnih partnera zakazan za 15. listopada predstavlja ključni korak u nastavku rada na europskim integracijama, a HDZ BiH, kako je najavio Čović, spreman je aktivno sudjelovati u svim procesima koji će doprinijeti stabilnosti i napretku zemlje.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori