Ovo su rakete koje je Iran sinoć ispalio na Izrael

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

Iran je pokrenuo dosad najveći napad na Izrael, ispalivši sinoć oko 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela proturaketna obrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Zračni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u travnju, pojačao je regionalni sukob na Bliskom istoku.

Iranska revolucionarna garda objavila je da je u napadu prvi put korišten novi tip hipersoničnog projektila. IRGC je naveo da je projektil Fattah, koji je kreirao i proizveo Teheran te ga predstavio prošle godine, bio dio baražne vatre koja se obrušila na izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači “osvajač” ili “donositelj pobjede”.

Teheran ima tisuće balističkih i krstarećih projektila različitih dometa, prema izvješću Projekta raketne prijetnje Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz 2021. Točan broj projektila nije poznat, ali general američkog ratnog zrakoplovstva Kenneth McKenzie rekao je Kongresu 2023. godine da Iran ima više od 3000 balističkih projektila, prenosi Index.hr.

Putanja balističkih projektila kreće se oko granica Zemljine atmosfere prije nego što se teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila i sjuri natrag u atmosferu na svoju metu. Stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke društvenih medija s mjesta događaja rekli su za CNN da je Iran u najnovijem napadu na Izrael koristio varijante balističkog projektila Šahab-3.

 

Temelj je Šahab-3

Šahab-3 je temelj za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tekuće gorivo, tvrdi Patrick Senft, istraživački koordinator u Službi za istraživanje naoružanja (ARES). Projekt raketne prijetnje objašnjava da je Šahab-3 ušao u službu 2003. godine, da može nositi bojevu glavu od 760 do 1200 kilograma i da se može ispaljivati ​iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Watch kaže da najnovije varijante raketa Šahab-3, rakete Ghadr i Emad, imaju preciznost od 300 metara oko svojih predviđenih ciljeva. Iranski mediji izvijestili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1. Teheran opisuje Fattah-1 kao hipersoničnu raketu – što znači da putuje brzinom od pet maha, odnosno pet puta brže od zvuka (6100 kilometara na sat).

Što je Fattah-1?

Ali analitičari ističu da gotovo sve balističke rakete postižu hipersoničnu brzinu tijekom svojih putanja. Izraz “hipersonični” često se koristi za označavanje onoga što se zove hipersonična klizna sredstva i hipersonične krstareće rakete, vrlo napredno oružje koje može manevrirati hipersoničnom brzinom unutar Zemljine atmosfere. Takvo je oružje izuzetno teško oboriti.

 

Fattah-1 nije ni jedno ni drugo, kaže Fabian Hinz, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine. Hinz kaže da se čini da Fattah-1 ima bojevu glavu na “manevarskoj raketi”, što mu omogućuje da izvrši prilagodbe kako bi izbjegao obranu od projektila tijekom jednog dijela svog poniranja do cilja.

Ipak, ova bi odlika značila da su poboljšani neki prijašnji iranski projektili, tvrdi Hinz. Ali analitičari su skeptični prema mogućnosti da je Iran u utorak navečer prvi put upotrijebio novu raketu.

“To je jedan od njihovih najnovijih balističkih projektila i mogu puno izgubiti budu li ga koristili. Izrael može steći predodžbu o njihovim sposobnostima. Također postoji šansa da ne funkcionira, što Izraelu omogućava još bolji uvid. Iranci dobivaju besplatnu propagandu i ništa ne riskiraju govoreći da je projektil korišten”, rekao je Trevor Ball, bivši stručnjak za eksplozivna sredstva američke vojske.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori