U crnogorsku luku Bar neće pristati brod s eksplozivom za Izrael

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Brod pod portugalskom zastavom “MV Kathrin”, za koji međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI) tvrdi da prevozi eksploziv za Izrael, neće ući u Luku Bar, doznaje Portal RTCG.

Portal saznaje i da će brod u Hrvatsku, te da je zahtjev koji je ranije predan crnogorskoj strani povučen u međuvremenu.

Svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod pod portugalskom zastavom “MV Kathrin“, a za koji se vjeruje da nosi eksplozive za Izrael, s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprinio činjenju ratnih zločina u Gazi.

Dodaju da su vlasti Namibije odbile da brod uplovi u njihovu luku u kolovozu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da njegov teret uključuje osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen za Izrael.

AI je naveo da brod plovi ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret.

“Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog transfera”, rekla je Nataša Posel, šefica slovenačkog ogranka AI, prenose mediji u regiji.

Amnesty International podsjeća da Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Iz Pokreta za Palestinu priopćili su da je vlasnik broda “Kathrin” zatražio od Portugala da povuče zastavu.

“U tijeku je traženje nove zastave za brod “Kathrin” jer još ni jedna država nije dala dozvolu za svoju zastavu, što se svakog trenutka može promijeniti. Brod neće moći za sada uploviti do tada ni u jednu luku i morat će ostati na pučini.“, naveli su uz ostalo iz Pokreta za Palestinu.

Podsjetimo, Izrael je pokrenuo rat u Gazi kao odgovor na napade od 7. listopada prošle godine, kada su pripadnici Hamasa na jugu Izraela ubili oko 1.200 ljudi, a 251 uzeli kao taoce.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori